Με υπερηφάνεια γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στο Λόουελ

Η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κυρία Ιφιγένεια Καναρά υψώνει τη σημαία της Ελλάδος στον ιστό του δημαρχείου του Λόουελ όπου θα παραμείνει επί μία εβδομάδα.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, τραγούδια, ομιλίες, ποιήματα, έπαρση της ελληνικής σημαίας στον ιστό του δημαρχείου, γιορτάστηκε στην ιστορική πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Τούρκους έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και καταπίεσης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία που αναπέμφθηκε στο ναό της Αγίας Τριάδος, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος του Λόουελ κ. Εντουαρντ Κένεντι, δημοτικοί σύμβουλοι, η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κυρία Ιφιγένεια Καναρά, ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, της Αρχιεπισκοπής και Μητρόπολης Βοστώνης, κ. Γεώργιος Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καυκάς, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Αγίας Τριάδος κ. Γεώργιος Ζαχαρούλης, καθώς επίσης και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας κ. Δημήτρης Ματθαίος, οι μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Ημερήσιου Σχολείου και ομογενείς από την πόλη του Λόουελ και τα περίχωρα.

Ο δήμαρχος του Λόουελ Εντουαρντ Κένεντι πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδος και της Ομογένειας του Λόουελ

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πομπή με πορεία προς το δημαρχείο στην οποία προηγείτο η φιλαρμονική του Λόουελ. Καθ’ οδόν προς το δημαρχείο έγινε μία στάση στο μνημείο των Ελληνοαμερικανών πεσόντων όπου αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου. Επίσης, το ίδιο επαναλήφθηκε λίγο πιο κάτω στο μνημείο των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι ίδρυσαν το Ελληνικό Ημερήσιο σχολείο, την κοινότητα της Αγίας Τριάδος. Υπενθυμίζεται ότι από την κοινότητα της Αγίας Τριάδος αργότερα αποσπάσθηκε ένα μέρος του εκκλησιάσματος λόγω των Βενιζελικών και Βασιλικών ερίδων και αψιμαχιών που ταλάνιζαν την Ελλάδα και είχαν, ως γνωστόν, μεταγγιστεί και στην Ομογένεια και ίδρυσαν την κοινότητα της Μεταμόρφωσης περίπου ένα μίλι πιο πέρα.

Λόγω του ψύχους, η τελετή έγινε μέσα στο δημαρχείο, η γενική πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά έκανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον ιστό του δημαρχείου ενώ η φιλαρμονική της πόλης παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος. Μήνυμα απηύθυνε ο δήμαρχος του Λόουελ κ. Κένεντι, ο οποίος διακατέχεται από ζωηρά φιλελληνικά αισθήματα και ο οποίος μίλησε με λόγια φιλόφρονα για την ελληνική παροικία του Λόουελ και τα επιτεύγματά της. Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδος ως της γεννήτρας της δημοκρατίας και τόνισε την αξία του ελληνικού πολιτισμού, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε και ειδικό ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται και τιμάται η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο επιχειρηματίας Γεώργιος Μπεχράκης απευθύνει μήνυμα και παρουσιάζει την εκδήλωση στο δημαρχείο του Λόουελ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Καναρά, η οποία εξέφρασε ευχαριστίες προς τον δήμαρχο για την αναγνώριση και την εκτίμηση που τρέφει ο ίδιος και η πόλη του Λόουελ για τον Ελληνισμό, ενώ η πολιτειακή γερουσιαστής κυρία Αϊλίν Ντόναχιου ανέγνωσε ψήφισμα της Γερουσίας για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Μαθητές του ελληνικού σχολείου ντυμένοι με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες απήγγειλαν ποιήματα. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο «Ολύμπια».

" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=%CE%9C%CE%B5+%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1+%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5+%CE%B7+25%CE%B7+%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%9B%CF%8C%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%BB&url=https%3A%2F%2Fwww.ekirikas.com%2F%CE%BC%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-25%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%2F&via=">">Tweet
0 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available