Η ΕΕ ψήφισε κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

(AP Photo/Jean-Francois Badias)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της λήψης μέτρων κατά της ουγγρικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Βίκτωρ Ορμπαν, για επανειλημμένη υποβάθμιση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών και κανόνων δικαίου. Η Ουγγαρία χαρακτήρισε την ψηφοφορία ψεύτικη και υποσχέθηκε να την πολεμήσει.

Οι Ευρωβουλευτές, όπως μετέδωσε το «ΑΡ», υπερψήφισαν με 448 έναντι 197 και 48 αποχές το άνοιγμα του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καθώς απαιτεί τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα όμως με το «ΑΡ», για χρόνια ο Ορμπαν είχε καταφέρει να αποφύγει μεγάλο μέρος της διεθνούς καταδίκης που του γινόταν. Οι επικριτές του λένε ότι το εκλογικό σύστημα της Ουγγαρίας είναι δυσανάλογο, ότι οι ελευθερίες των Μέσων Ενημέρωσης και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μειώνονται, ότι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες υφίστανται κακομεταχείριση και υπάρχουν περιορισμοί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πολλά κόμματα που ανήκουν μαζί με το κόμμα του Ορμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν κατά του Ορμπαν.

Μάλιστα, από την Τρίτη η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση, βάσει της οποίας «η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας».

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σαγιάρτο, χαρακτήρισε την απόφαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρχίσουν μια τιμωρητική διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας ως «μικροπρεπή εκδίκηση» σε βάρος της χώρας του από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης.

Ο Σαγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σαγιάρτο. «Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας επί της ουσίας είναι ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε χώρα-μέλος της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό πάγωμα στο δικαίωμα ψήφου. Το άρθρο ενεργοποιείται σε περιπτώσεις που μία χώρα μέλος παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές δικαίου.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η Ολλανδία στο υπόμνημα που έχει συνταχθεί κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της χώρας πως παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της και κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στην Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπαν, στηλίτευσε τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί το δικαίωμά του να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να δράσουν για να αποτρέψουν «τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών» της Ενωσης στην Ουγγαρία. Η διαδικασία αυτή είχε ενεργοποιηθεί και πέρσι σε βάρος της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαχητικός στη σημερινή ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό».

«Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες», είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα «ενημερωτικό δελτίο» άνω των 100 σελίδων, με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available