Μια γενναία θέση του Τζεφ Μπέζος κατά του «National Enquirer»

O κ. Jeff Bezos (AP Photo/Susan Walsh, File)

Συμβαίνει κι αλλού. Και μάλιστα στο Αμέρικα. Μια εφημερίδα να εκβιάζει έναν παράγοντα του τόπου και να τον απειλεί με διασυρμό, αν δεν υποκύψει σε αυτό που του ζητά.

Μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού, οι άνθρωποι αυτοί -όσο ισχυροί κι αν είναι- υποκύπτουν.

Πληρώνουν το τίμημα, όποιο κι αν είναι.

Αυτά ίσχυαν, μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα.

Τότε, ο Τζεφ Μπέζος -είναι κουβανικής καταγωγής- ο ιδρυτής της Amazon, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον Κόσμο, ο πλουσιότερος άνθρωπος και ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Washington Post», έκανε κάτι που κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει, τουλάχιστον δημόσια, μέχρι τώρα: Αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό, όπως τον αποκαλεί, μιας εφημερίδας.

«Ο προσωπικός μου διασυρμός», έγραψε, «από τις αποκαλύψεις της ‘National Enquirer’ μπαίνει σε δευτερεύουσα θέση, δεδομένου της σοβαρότητας της αρχής που υπερασπίζομαι».

Και συνέχισε:

«Αν στη θέση μου, δεν μπορώ ν’ αντισταθώ σ’ αυτό το είδος του εκβιασμού, τότε πόσοι άνθρωποι, μπορούν;».
Πρόκειται για μια από τις πιο γενναίες και σωστές θέσεις αρχής που έχει πάρει κανείς ποτέ.
Μακάρι να βρει μιμητές. Μακάρι να βρει μιμητές και στην Ελλάδα. Για να επιστρέψει επιτέλους η δημοσιογραφία, η πολιτική, η επιχειρηματική και η κοινωνική ζωή στην κανονική της θέση.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά:

1. Ο Ντέιβιντ Πέκερ (David Pecker), ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας που εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «National Enquirer», που διατίθεται κυρίως στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, είναι μακροχρόνιος, προσωπικός φίλος του προέδρου Τραμπ.

Μάλιστα, δέχτηκε την κατηγορία του εισαγγελέα του Μανχάταν ότι αγόρασε για περισσότερα από $100.000 την κάθε μια από τις ιστορίες από δυο γυναίκες ελαφρών ηθών, που είχαν σχέσεις με τον τότε υποψήφιο Τραμπ, τις οποίες «σκότωσε», δηλαδή δεν δημοσίευσε, για να προστατεύσει τον φίλο του Τραμπ.

2. Ο Τζεφ Μπέζος αγόρασε την εφημερίδα «Washington Post», η οποία πρωτοστατεί σε πολλές αποκαλύψεις σε βάρος του Προέδρου και γενικά του ασκεί σκληρή κριτική.

Ο Πρόεδρος έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις σε βάρος του Μπέζος, με σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Μέχρι και το Ταχυδρομείο διέταξε να αυξήσει την χρέωσή του στα προϊόντα της Amazon, για να τον πλήξει, χωρίς επιτυχία όμως μέχρι τώρα.

3. Η «National Enquirer», στην έκδοσή της της 28 Ιανουαρίου αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα της -και άλλες 6 μέσα- στην αποκάλυψη της σχέσης του Μπέζος με μια πρώην παρουσιάστρια στο κανάλι «FOX», του προγράμματος «Ετσι, νομίζεις ότι μπορείς να χορέψεις;».

Αμέσως μετά, ο Μπέζος και η σύζυγός του, που ήταν παντρεμένοι για 25 χρόνια, υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου. Ο πρόεδρος Τραμπ, με tweeter, πανηγυρίζει το γεγονός ότι ο «Bozo» χώρισε και χαρακτηρίζει την «National Enquirer» καλύτερη εφημερίδα από την «Washington Post».

4. Ο Μπέζος ξεκινά την δική του έρευνα για να μάθει πώς η εφημερίδα βρήκε τις φωτογραφίες και τα ηλεκτρονικά του μηνύματα με την ερωμένη του, καθώς επίσης και για να προσδιορίσει τα «κίνητρα για τις πολλές ασυνήθιστες πράξεις του ‘Enquirer’ σε βάρος του».

5. Την Πέμπτη το απόγευμα, ο Μπέζος ρίχνει την πυρηνική βόμβα του: Υποστηρίζει ότι γίνεται απόπειρα εκβιασμού σε βάρος του. Τον εκβιάζουν, όπως λέει, ότι αν δεν δηλώσει δημόσια ότι οι αποκαλύψεις σε βάρος του δεν έγιναν από την εφημερίδα για πολιτικούς λόγους ή εν γνώσει πολιτικών -δηλαδή για να μην κρυβόμαστε, του Τραμπ- τότε θα δημοσιεύσουν χειρότερες φωτογραφίες και ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε με την επίσης παντρεμένη ερωμένη του.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια πού θα καταλήξει η υπόθεση αυτή. Ας ελπίσουμε ότι δεν είχε προτέρα γνώσει ή ανάμειξη ο Πρόεδρος σ’ αυτήν.

Το βέβαιο είναι ότι η κουλτούρα της διαφθοράς που αναπτύχθηκε μεταξύ ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και παραγόντων της ζωής του τόπου -πολιτικών, επιχειρηματιών, ανθρώπων της τέχνης κ.τ.λ.- έχει υποστεί ένα αναγκαίο και δυνατό χτύπημα.

Κι αυτό χάρη στην γενναία απόφαση του Τζεφ Μπέζος. Μπράβο του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available