Μια διαφορετική δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ. (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η αλλαγή πλεύσης που σηματοδότησε η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την περασμένη Πέμπτη, μετά την εκλογική συντριβή του κ. Τσίπρα, ολοκληρώθηκε με μια δήλωσή του χθες στην Ουάσιγκτον.

Μια δήλωση που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη προς την επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ο πρέσβης: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη θετική πορεία της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα επαυξηθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό […] Ετσι, ως προς αυτό το κομμάτι, δεν ανησυχώ καθόλου».

Εχω αντιταχθεί στο παρελθόν σε δηλώσεις του πρέσβη που θεώρησα ότι αποτελούσαν ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας. (Εκείνος, με δήλωσή του, το αρνήθηκε αυτό και μάλιστα με έντονο τρόπο).

Ωστόσο, δεν θεωρώ την παραπάνω δήλωση ως ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας, αν και αναγνωρίζω ότι είναι μια, έμμεση μεν, αλλά σαφής αναγνώριση της αναμενόμενης κυριαρχίας του Κυριάκου στις επόμενες εκλογές.

Και δεν τη θεωρώ ως τέτοια, γιατί ο πρέσβης δεν μας λέει τίποτα το καινούργιο. Δεν αποκαλύπτει κανένα μυστικό.

Το αποτέλεσμα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων που έγιναν είναι γνωστό σε όλους μας. Και άρα όλοι μας μπορούμε να βγάλουμε τα ίδια συμπεράσματα που και ο πρέσβης έμμεσα βγάζει «… σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό».

Ωστόσο, η δήλωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους εξής λόγους:

Γιατί αποτελεί μια διαβεβαίωση προς την επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ ότι, όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ότι το αντίθετο θα συμβεί:
Η συνεργασία Ελλάδας με Αμερική «θα συνεχιστεί και θα επαυξηθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη».

Και αυτή η διαβεβαίωση είναι σημαντική, πρώτον, διότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων για την ανάπτυξη της Οικονομίας και, δεύτερον, διότι είχε κερδίσει έδαφος το αφήγημα ότι συνέφερε στους επενδυτές μια κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί και εντελώς συνεργάσιμη πλέον έγινε -μετά τη μεγάλη της κολοτούμπα- και εργασιακή ησυχία προσέφερε.

Ο Αμερικανός πρέσβης λέει, λοιπόν, στους πιθανούς επενδυτές ότι, όχι μόνον αυτά δεν ισχύουν, αλλά το αντίθετο, «η συνεργασία θα αυξηθεί».

Το ίδιο μήνυμα ασφαλώς στέλνεται και στους συμμάχους της Αμερικής, όσον αφορά τη στρατιωτική πλευρά. Επενδύσεις και στρατιωτική συνεργασία είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Είναι για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, που η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, χωρίς να αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, εκπέμπει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα υπέρ του Κυριάκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available