Ασάνζ: Ο αυτοανακηρυχθείς πολέμιος της μυστικότητας που εκνεύρισε ισχυρούς

Ο Julian Assange (Victoria Jones/PA via AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H δημιουργία του Wikileaks από τον Τζούλιαν Ανσάζ ενδυνάμωσε μία γενιά πληροφοριοδοτών και δυσαρεστημένων μελών υπηρεσιών πληροφοριών που μπορούσαν να εργάζονται σε βιομηχανική κλίμακα παρέχοντας αποκαλύψεις τέτοιες που εκνεύρισαν πολλούς ισχυρούς, έγραψε η εφημερίδα «New York Times».

Παράλληλα, το «Αssociates Press» περιγράφει την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, που δήλωσε ότι «πραγματικά δεν ξέρει κάτι», «δεν είναι δουλειά του», αλλά το 2016 συνήθιζε να λέει «αγαπώ το Wikileaks», επειδή τότε είχαν διαρρεύσει τα email της Χίλαρι Κλίντον.

Στο μεταξύ, ο Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη την Πέμπτη στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια, σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές Αρχές θέλουν να τον δικάσουν, καθώς τον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία έκτοτε έχει μπει στο αρχείο.

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του καθώς στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου, και βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τη βρετανική Δικαιοσύνη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

Ο Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του, Τζένιφερ Ρόμπινσον, μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα μέλη του Τύπου και τους δημοσιογράφους» σε όλον τον Κόσμο.

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, άλλος δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι στόχος «μιας πολιτικής δίωξης» από τις ΗΠΑ.

Κατηγορείται ότι βοήθησε την πρώην αναλύτρια στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τσέλσι Μάνινγκ, να αποκτήσει το συνθηματικό χάρη στο οποίο απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available