ΜΜΕ: Το ΝΑΤΟ εξαίρεσε τη Λήμνο από άσκηση με απαίτηση της Τουρκίας

Η θέα από το Κάστρο στη Μύρινα Λήμνου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Λήμνος αποκλείστηκε από άσκηση του ΝΑΤΟ μετά από παρέμβαση της Τουρκίας, γράφουν διάφορα ελληνικά ΜΜΕ, αν και δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.

Πέρυσι η άσκηση είχε γίνει κανονικά χωρίς να έχει εξαιρεθεί η Λήμνος, αλλά φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», ο επιτελάρχης της Τουρκίας, που υπηρετεί στο Ραμστάιν της Γερμανίας, απαίτησε να εξαιρεθεί το νησί από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα.

Το ΝΑΤΟ με τη σειρά του ενημέρωσε την Αθήνα, αλλά αργοπορημένα. Παρόλα αυτά, από το ΓΕΕΘΑ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαμαρτυρίες. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν άλλαξε άποψη και έτσι η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την άσκηση. Μάλιστα σε αντιδιαστολή με τη στάση του ΝΑΤΟ, ο αρχηγός ΓΕΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πέταξε τη Δευτέρα με μαχητικό αεροσκάφος F-16 το οποίο προσγειώθηκε στη Λήμνο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όπως σχολιάζει το «Πρώτο Θέμα», Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση του Ραμστάιν είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο από τη Γερμανία, φοβούμενοι διώξεις από την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά αυτό φαίνεται δεν εμπόδισε τη «Συμμαχία» να πάρει το μέρος της Αγκυρας για μία ακόμη φορά.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Φρεγάτα «Λήμνος». Η φρεγάτα αυτή εκτελεί καθήκοντα πλοίου επιχείρησης φυλακής σκοπούντος και στο πλαίσιο προετοιμασίας της προγραμματισμένης Ασκησης «Αστραπή 3/17».

Η Ασκηση «Αστραπή 3/17» είναι εθνική τεχνική άσκηση που θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου από το βράδυ της 20ής Μαρτίου 2017 έως το βράδυ της 22ας Μαρτίου 2017. Συμμετέχουν φρεγάτες, πλοία γενικής υποστήριξης, υποβρύχια και πυραυλάκατοι.

Η εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση του ΝΑΤΟ, ύστερα από απαίτηση της Τουρκίας, αποτελεί ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός. Επειδή οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να έχει παρέμβει εγκαίρως ώστε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Η -εκ των υστέρων- αντίδραση κατανοητή μεν, αλλά η κατάσταση που διαμορφώθηκε δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της χώρας.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *