Μουσεία και αρχαία μνημεία στο Υπερταμείο προς πώληση – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Το υπουργείο Οικονομικών. Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi.

Το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το Πολιτισμού επιχείρησαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έχουν περάσει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), όπου καταχωρούνται όλα τα ακίνητα του Δημοσίου προς πώληση.

Οπως διευκρινίζεται, η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β’2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ωστόσο, η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας την Πέμπτη στον «Σκάι», είπε ότι ψεύδονται τα υπουργεία καθώς έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει για την εξαίρεση μνημείων και μουσείων είτε με νομοθετική διάταξη είτε με διοικητική πράξη. Δεν το έκανε, προφανώς λόγω αδιαφορίας, άρα, τα μνημεία (που δεν συμπίπτουν με την έννοια των αρχαιολογικών χώρων) τα μουσεία και ποιος ξέρει ποια άλλα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν εξαιρούνται ούτε από τη μεταβίβαση ούτε από τη διαχείριση.

Μάλιστα, η κ. Κεφαλογιάννη είπε επίσης πως η ειρωνεία είναι ότι η σημερινή γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, «ήταν επί χρόνια έφορος Αρχαιοτήτων Χανίων και ξέρει τους κωδικούς και τα μνημεία».

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης, «έκανε κάποτε αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων και τώρα δεν βλέπω την ίδια διάθεση να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας σάλο, με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ανάφερε ότι «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:

– μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,

– η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,

– η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,

– ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,

– συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,

– ο προμαχώνας Μοnigo,

– o Ενετικός προμαχώνας Lando,

– το φρούριο Φιρκά και,

– το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!). Τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available