Μ. Ακιντζί: Aυτό το νησί έχει δύο ιδιοκτήτες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εμπρηστική ομιλία με προκλητικά μηνύματα για το Κυπριακό και το ζήτημα των υδρογονανθράκων εκφώνησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Από το βήμα της «πανηγυρικής εκδήλωσης» που έστησε το κατοχικό καθεστώς στα Κόκκινα για να «τιμήσει» την 54η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964 – την «αντίσταση των Κοκκίνων», όπως την ονομάζουν οι Τ/κύπριοι – που έγινε  παρουσία και της ηγεσίας του κατοχικού στρατού ο Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν την «ίση ιδιοκτησία της Κύπρου», ενώ αναφερόμενος και στο θέμα των υδρογονανθράκων, τόνισε ότι τα φυσικά αποθέματα που θα ανακαλυφθούν στα ανοιχτά της Κύπρου ανήκουν στις δύο πλευρές, προειδοποιώντας ότι «ο μη διαμοιρασμός αυτών των πόρων ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και συγκρούσεις στην περιοχή».\

«Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, και απευθυνόμενος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας και των κατεχομένων πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη», ανέφερε.

Οι Τ/κ, συνέχισε, δεν έβλεπαν ποτέ τον εαυτό τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη αυτού του νησιού, ούτε σκέφτονταν ότι η άλλη κοινότητα δεν έχει λόγο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «Μεγάλη ιδέα» που είχαν – όπως είπε – οι Ε/κ και η Ελλάδα, για την Ένωση με την Ελλάδα και πως οι Τ/κ, ακόμα και αν κάποτε υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση, πίστευαν πάντα ότι ιδιοκτήτης αυτού του νησιού δεν είναι ένας, αλλά δύο και ο ένας εκ των δύο είναι οι Τ/κ.

«Αυτό το νησί μας αρκεί όλους. Ας ζήσουμε σε αυτό το νησί ευτυχισμένοι, γαλήνια, να σώσουμε το μέλλον όλων μας», τόνισε.

Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχει ένα πρόβλημα και όσο αυτό υπάρχει θα συνεχίσουν οι τρόποι αναζήτησης λύσης, αλλά όταν όλα τα ανάγουμε σε αυτό «τότε δεν μπορούμε να ζήσουμε. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνήθεια να συνδέουμε τα πάντα, μα τα πάντα, με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».

Θέλοντας, όπως είπε, να στείλει ένα μήνυμα προς την ε/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι τα συμβάντα το 1964 στα Κόκκινα είναι πλέον στην ιστορία.

«Οι Τ/κ είχαν νεκρούς ήρωες» – όπως δήλωσε – και «στην ε/κ πλευρά έζησαν κάποια επώδυνα πράγματα, το 1974 τα έζησαν αυτοί. Εάν θέλουμε πλέον οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε γαλήνη, σε μια μόνιμη ειρήνη, ελάτε να αφήσουμε στο πλάι τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλον, αποδεχθείτε πλέον ότι αυτά τα εδάφη δεν είναι μόνο της μιας πλευράς και πως υπάρχει η πραγματικότητα της κοινής και ίσης ιδιοκτησίας και να βρούμε από κοινού τον δρόμο για να περπατήσουμε στο μέλλον με αυτή την αντίληψη. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, αύριο μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι στην περιοχή μας με πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου είναι και των δύο πλευρών ως των δύο ίσων ιδιοκτητών αυτών των εδαφών».

Δεν θέλουν, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Μ. Ακιντζί, να ζήσουν παρόμοια επικίνδυνα περιστατικά, θέλουν να χρησιμοποιηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος «με νούσιμο τρόπο που θα συμβάλλει στην ευημερία, γαλήνη και την ειρήνη».

Να σημειωθεί ότι για να παρευρεθούν στην προκλητική τελετή στον θύλακα των Κοκκίνων, το κυπριακό κράτος έδωσε άδεια και διήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη και του Κάτω Πύργου, χωρίς κανένα έλεγχο, 1.130 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι επέβαιναν σε 61 λεωφορεία. Ο Μ. Ακιντζί και οι άλλοι «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους μετέβησαν στην περιοχή με ελικόπτερα και πολεμικά σκάφη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available