«Μου έκλεψαν τα χρήματα»: Τα πικρά όνειρα συνταξιούχων στην Ελλάδα παρουσιάζει το «AP»

AP Photo/Petros Giannakouris.

ΑΘΗΝΑ (AP). Υποτίθεται πως ήταν κάτι για το οποίο θα ανυπομονούσε κάποιος. Μετά από δεκαετίες εργασίας, η συνταξιοδότηση αναμενόταν να παρέχει μία ευκαιρία για να πέσουν οι ρυθμοί και να απολαύσει τη ζωή. Διακοπές, μία έξοδος με φίλους, ένα ταξίδι για ψάρεμα.

Αντίθετα, επεσήμανε η Ελενα Μπεκατώρου για το «Associated Press» παρουσιάζοντας ιστορίες τους, πολλοί Ελληνες συνταξιούχοι παλεύουν απλά να περάσουν την ημέρα. Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει περικόψει επιδόματα για ηλικιωμένους, στο πλαίσιο των τριών διασώσεων της χώρας και πολλοί συνταξιούχοι λένε πλέον ότι βρίσκονται στο τελικό σημείο αντοχής οικονομικά.

Ορισμένοι έχουν παιδιά άνεργα, τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν, παρά τις συρρικνούμενες συντάξεις, άλλοι βλέπουν τους αυξανόμενους φόρους να «τρώνε» τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Και στο μεταξύ, ένα νέο πολυνομοσχέδιο λιτότητας εγκρίθηκε από τη Βουλή, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, περικόπτοντας περαιτέρω συντάξεις.

Η Ελλάδα κάποτε είχε γενναιόδωρο σύστημα συνταξιοδότησης, περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε για να είναι διαχειρίσιμο, ειδικά με έναν πληθυσμό που συνεχώς γερνά. Η συνταξιοδότηση ήταν δυνατή ακόμη και στα 55 έτη, μετά από 30 χρόνια εργασίας για πολλούς.

Κάποιοι είχαν και επιπλέον προνόμια: Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη στα 52 τους. Γυναίκες με ανήλικα τέκνα, μπορούσαν να έχουν μειωμένη σύνταξη στα 50.

Η οικονομική κρίση και οι πιστωτές πίεσαν για αλλαγές. Πλέον το όριο συνταξιοδότησης είναι στα 67 χρόνια. Προβλέψεις για πρόωρη συνταξιοδότηση, στην πλειοψηφία τους καταργήθηκαν. Συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, τα εισοδήματα μειώθηκαν 40% τα τελευταία 7 χρόνια.

Το «ΑΡ» παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένες ιστορίες συνταξιούχων:

Η κ. Γρίβα. AP Photo/Petros Giannakouris

Η 78χρονη χήρα και πρώην εργάτρια στη Γερμανία, Μίνα Γκρίβα, όταν πέθανε ο σύζυγός της πριν 8 χρόνια, εργάτης σε χαλυβουργείο, η αρχική σύνταξη χηρείας ήταν 998 ευρώ και μία συμπληρωματική σύνταξη 300 ευρώ. Τώρα η πρώτη έχει μειωθεί στα 560 ευρώ και η δεύτερη στα 150. «Μας έχουν καταστρέψει» λέει, η κ. Μίνα που βοηθάει σε ένα δημοτικό κέντρο για ηλικιωμένους. «Κλαίνε οι συνταξιούχοι», συμπληρώνει.

Η κ. Γκρίβα έχει πέντε παιδιά και χρησιμοποιεί τη σύνταξή της να βοηθήσει τον γιο της που είναι άνεργος για 5 χρόνια. Το 1964 έφυγε στη Γερμανία όπου δούλεψε 15 χρόνια και κατόρθωσε με οικονομίες να φτιάξει σπίτια για τα παιδιά της. Τώρα όμως η λιτότητα τρώει τις ζωές τους.

Ο κ. Κοκκινάκης. AP Photo/PetrosGiannakouris

Ο 72χρονος πρώην τραπεζίτης, Παρασκευάς Κοκκινάκης, πήρε μεικτή σύνταξη το 2002 όταν βγήκε στη σύνταξη 2.400 ευρώ. Τώρα είναι στα 1.100 και με τα νέα μέτρα υπολογίζει ότι θα μειωθεί στα 800 ευρώ ή και πιο κάτω.

Δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος, δεν έπαιρνα χρήματα του κράτους. Δούλεψα 36 χρόνια χωρίς να ζημιώνω το κράτος Παρ’ ολα αυτά θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, καθώς δεν έχει παιδιά να σπουδάσει. Αντίθετα, φροντίζει με την σύζυγό του τα τρία του εγγόνια καθώς οι γονείς τους δουλεύουν. «Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι αυτά τα ξέγνοιαστα χρόνια θα ήταν γεμάτα άγχος».

Ο κ. Μήλας. AP Photo/Petros Giannakouris.

Ο Φώτης Μήλας, 66 χρόνων, ήταν πρώην εργαζόμενος σε εργοστάσιο χαρτού. Για 36 χρόνια είχε εργαστεί στις πωλήσεις και συνταξιοδοτήθηκε πριν επτά χρόνια παίρνοντας 1800 ευρώ σύνταξη. Τώρα μειώθηκε στα 1000. Οπως λέει, δεν θα είχε αντίρρηση να μειωθεί η σύνταξη 100 με 300 ευρώ να βοηθηθούν οι φτωχοί, αλλά μείωση 800 ευρώ είναι υπερβολική. «Είναι κλεψιά, απάτη κυριολεκτικά. Ληστεία σας λέω. Μου έκλεψαν τα χρήματά μου».

Με υψηλότερους φόρους σε περιουσία που κληρονόμησε, παλεύει να τα φέρει βόλτα. Η ζωή του συρρικνώθηκε σε ένα σαλόνι μικρού διαμερίσματος στον πρώτο όροφο, όπου ξοδεύει τις μέρες του παρακολουθώντας τηλεόραση και καπνίζοντας.

«Δεν μπορείς να πας πουθενά. Ετσι κλείνεσαι σπίτι σου. Γιατί; Δεν είναι ντροπή; Δεν αφαίρεσαν συνεισφορές μου;» λέει και αναφέρεται σε μία από τις απολαύσεις που αναγκάστηκε να αφήσει, όπως ο καθημερινός καφές με φίλους. Υπολογίζει να του μειωθεί κι άλλο η σύνταξη και να κατέβει στα 800 ευρώ με τα νέα μέτρα. «Θα έχω μεγάλες δυσκολίες» σχολιάζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *