Μπαράζ τουρκικών προκλητικών τοποθετήσεων και απειλών

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Γκεμλίκ» που συνοδεύει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο επιχειρεί παράνομα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τη φωτογραφία δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Χ. Ακάρ μέσω Twitter.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η επιθετική ρητορική των Τούρκων συνεχίζεται με ένα μπαράζ προκλητικών τοποθετήσεων και απειλών. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT HABER αυτή τη φορά, ενώ δηλώνει ότι η Τουρκία επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προειδοποιεί την ίδια ώρα ότι είναι «έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Μην δοκιμάσει κανένας την ισχύ μας, αυτό δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι απειλή. Περιμένουμε μια λύση. Αν όμως προκύψουν τετελεσμένα χωρίς την επιθυμία μας, δεν θα τα αναγνωρίσουμε» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή πραγματοποίησε περιοδεία σε στρατιωτικές μονάδες του «Αττίλα», ενώ επισκέφθηκε και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που επιχειρεί παράνομα ανοικτά της Καρπασίας. Μπήκε επίσης στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων συνοδευόμενος από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, ενώ «πέταξε» πάνω από την πόλη φάντασμα και με ελικόπτερο.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ και της ασφάλειας δεν θα υποχωρήσουν με κανένα τρόπο. «Η Κύπρος για μας, για την Τουρκική Δημοκρατία, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εθνική υπόθεση. Η μοίρα μας είναι ενωμένη με εκείνη των Κυπρίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας ψυχή τε και σώματι», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Ακάρ ανέφερε επίσης πως «η ελπίδα μας από τους γείτονες μας είναι να προστατευτεί το δίκαιο και η δικαιοσύνη. Να μην ελπίζει κανένας πως θα επιλυθούν τα πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά ζητήματα χωρίς την παρουσία μας».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Χουλουσί Ακάρ ανέβασε τους τόνους και ανέφερε πως ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο νησί τονίζοντας πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ο Ακάρ παρέμεινε για τέταρτη ημέρα στα Κατεχόμενα και γιόρτασε μαζί με τους Τούρκους αξιωματικούς τη θρησκευτική ημέρα του μπαϊραμιού.

«Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – δεν θα κάνουν κάτι όταν οι άλλοι θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου. Αυτό είναι αστείο! Δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Μη δοκιμάσει κανένας τη δύναμή μας», επανέλαβε ο Ακάρ, τονίζοντας η «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας έχει έκταση 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε τη λήψη αποφάσεων εναντίον των δικαιωμάτων μας. Από την αρχή λέμε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης κάποιας απόφασης στην οποία δεν συμμετέχουμε και εμείς».

Ο κ. Ακάρ, μιλώντας με έντονο ύφος, απείλησε και για παρόμοια επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο όπως και το 1974. «Οπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρός μας, η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Κάναμε αυτό που πρέπει κι αν χρειαστεί το ξανακάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η άποψή μας, η κεντρική άποψή μας για το θέμα (σ.σ.: της Κύπρου) είναι όπως και πριν 45 χρόνια: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αντικειμενική να πάρει μαθήματα από το παρελθόν και να προσπαθήσουν να μη φέρουν τα γεγονότα στη μη επίλυση, αλλά να προχωράμε επιλύοντας θέματα», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατηγούς, τόνισε πως «η Κύπρος είναι εθνικό ζήτημα. Ολοι πρέπει να το ξέρουν και να μην κάνουν λάθη».

Κατά τα άλλα, ο Τούρκος ΥΠΑΜ, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω αμοιβαίων συνομιλιών, όπως ανέφερε.

Προηγουμένως, είπε ο Χ. Ακάρ, είχαν φτάσει σε συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας. «Πρώτα στην Αθήνα μια ευρεία τεχνική αντιπροσωπεία μας είχε επαφές με τους Έλληνες συνομιλητές της και συζήτησαν. Μετά τον Ιούνιο η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Τουρκία. Εμείς υποστηρίξαμε την συνέχιση αυτών των συναντήσεων» κατέληξε.

Ισότητα και «δίκαιη  μοιρασιά» ζητά ο Φουάτ Οκτάϊ

Σε ανάλογο ύφος και στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και οι νέες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ ο οποίος είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη χωρίς δισταγμό να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/κυπρίων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία πάντοτε προσφέρει κλάδο ελαίας.

Για την Ελλάδα είπε ότι σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση και πως «ο πρώτος που τηλεφώνησε ήταν ο Πρόεδρός μας Ερντογάν. Σχετικά με το κλαδί ελιάς, εμείς πάντοτε απλώνουμε κλαδί ελιάς, αλλά αυτό είναι μια πρόταση επίλυσης στηριγμένη στην πολιτική ισότητα των Τ/Κ και στην δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων. Η Τουρκία πάντοτε το έκανε αυτό και αυτό θα το κάνει και στο μέλλον. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη. Θα προχωρήσει αποφασισμένη να προστατέψει δίχως δισταγμό και τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/κ. Θα διατηρήσει την αποφασιστικότητα της και στις δραστηριότητες γεωτρήσεων, αλλά και στο θέμα της διαδικασίας επίλυσης, σχετικά με την συμμετοχή των Τ/κ στην ισότιμη και δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων. Σχετικά με αυτό στο τραπέζι ακόμη βρίσκεται η πρόταση μας για τη σύσταση κοινής επιτροπής», ανέφερε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available