Μυστήριο για το αέριο στη «Delphyne-1» – Τι είπε ο Υπουργός Ενέργειας

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης (AP Photo/Petros Karadjias)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Αλληλοσυγκρουόμενες εικασίες, για τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil στο σημείο «Delphyne-1» είδαν το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση για την ολοκλήρωσή της, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε κοιτάσματα που βρέθηκαν ή δεν βρέθηκαν.

Όπως είναι γνωστό, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «…κατόπιν συνεννόησης υπουργείου και κοινοπραξίας περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση και του δεύτερου αυτού σκέλους του παρόντος ερευνητικού της προγράμματος (Σ.Σ. στο σημείο “Γλαύκος -1”)».

Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει φυσικό αέριο στη Δελφύνη» η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε εντοπισμό κοιτάσματος ή έστω σε ύπαρξη προοπτικών για ανακάλυψη αποθέματος φυσικού αερίου μέσα από την επεξεργασία των γεωλογικών ευρημάτων οδήγησε μεγάλο μέρος του κοινού στο συμπέρασμα ότι διαψεύστηκαν οι μεγάλες προσδοκίες (στις οποίες έκανε αναφορά μόλις προ ολίγων ημερών ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Σίγμα) για ένα σημαντικό κοίτασμα που θα έβαζε την Κύπρο για τα καλά στον χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου».

Το δημοσίευμα του «Πολίτη» σχολίασε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» ανέφερε ότι τοποθετήσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένονται περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Και πρόσθεσε: «Πάντα θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είναι η φύση των δραστηριοτήτων αυτών. Κάνουμε πολλές γεωτρήσεις με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην κάθε μια για να ανέβει συνολικά η προοπτική ότι θα είμαστε επιτυχημένοι σε κάποιες από αυτές, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι γι΄ αυτό τον λόγο προσελκύουμε εταιρείες που λαμβάνουν μεγάλα ρίσκα. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να αποκαλύψει τι θα μπορούσε να γίνει όταν τελειώσει και η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος».

Εικασίες για αισιόδοξα αποτελέσματα από τη γεώτρηση στη Δελφύνη, περιέχονται σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» ενώ, στο «Φιλελεύθερο», την κυπριακή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, προβάλλεται, στη θέση κύριου θέματος υπό τον τίτλο «Αινίγματα αντί απαντήσεις στην “Δελφύνη -1” ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρονται και τα εξής: «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης δεν φαίνεται να έδωσαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ούτε και να επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επιστημονικοτεχνικών ομάδων της ExxonMobil, ωστόσο φαίνεται ότι οδηγούν σε επανασχεδιασμό και επανάληψη σε χρόνο που θα καθοριστεί αργότερα γεωτρήσεων για τον ίδιο στόχο, την «Δελφύνη».

Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum συμφώνησε με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος -1» που ξεκίνησε την Τετάρτη, αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά, αφού η διεθνής πρακτική της ExxonMobil είναι να ανακοινώνει επιτυχίες σε κοιτάσματα μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση γεωτρήσεων, ενώ σπάνια προχωρά σε ανακοινώσεις όταν δεν έχει θετικά ευρήματα».

Πηγές, που όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος, έχουν πρωτογενή γνώση των όσων εξελίσσονται στο γεωτρύπανο, αφενός δεν απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια θεαματική ανακάλυψη αλλά ταυτόχρονα δεν εκφράζουν απαισιοδοξία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available