Το μήνυμα της εκλογής του Μωυσή Ελισάφ

Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Γραφείου Τύπου της εκστρατείας

H εκλογή του Ελληνοεβραίου, Μωυσή Ελισάφ, ως δημάρχου των Ιωαννίνων αποτέλεσε έκπληξη.

Και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ως είδηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μια έκπληξη που υποδηλώνει την γενική πρόοδο της κοινωνίας και την συγκεκριμένη πρόοδο στις σχέσεις Ελλήνων και Εβραίων. Δυο ιστορικών λαών με πολλά κοινά σημεία, που κάποτε ζούσαν αρμονικά στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και αλλού.

Ο «Ε.Κ.» πήρε πρόσφατα μια συνέντευξη από τον κ. Ελισάφ, από τη οποία παραθέτω μια ερώτηση και την απάντηση, που περιέχουν και την ουσία του θέματος αυτού.

«Εθνικός Κήρυξ»: Ως Ρωμανιώτης Εβραίος, θεωρείτε ότι η νίκη σας αποτελεί μία δικαίωση για την κοινότητα, η οποία εξοντώθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τους Ναζί;

Μωυσής Ελισάφ: Θα μπορούσαμε να το πούμε κι αυτό. Σήμερα η κοινότητα έχει συρρικνωθεί. Αποτελείται από πενήντα μόλις ανθρώπους. Ωστόσο, η παρουσία της είναι αλληλένδετη με την μακραίωνη Ιστορία των Ιωαννίνων. Χριστιανοί κι Εβραίοι συνυπήρξαν, δημιούργησαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη. Η εκλογή μου, ωστόσο, δεν κρίθηκε από το θρήσκευμα. Οι συνδημότες μου έκριναν την διαδρομή μας, την προσφορά μας, την εμπειρία μας και μας εμπιστεύτηκαν για την πρότασή μας και το πρόγραμμά μας.

Κι αυτή είναι η ουσία.

Α.Η.Δ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available