Μόνον ο διευθυντής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής είναι ένοχος;

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Ομοσπονδιακός (!) εισαγγελέας, με έδρα την Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε την Τετάρτη το απόγευμα -22 μήνες μετά την αποκάλυψη του «Εθνικού Κήρυκα» ότι χρεοκόπησε η Αρχιεπισκοπή και διακόπηκαν οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν- ότι ένα άτομο σε θέση ευθύνης στην Αρχιεπισκοπή, δήλωσε ένοχος για υπεξαίρεση χρημάτων.

Το άτομο αυτό είναι ο πρώην διευθυντής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Γιώργος Παπαδάκος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κ. Παπαδάκος καταχράστηκε «περισσότερα από $60.000 της Αρχιεπισκοπής για προσωπικά του έξοδα».

Γράφει η ανακοίνωση: «Ως διευθυντής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Γιώργος Παπαδάκος για πέντε χρόνια μεταξύ του 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2017 επανειλημμένα καταχράστηκε χρήματα της Αρχιεπισκοπής». Και προσθέτει: «Οφειλε να υπηρετεί την Εκκλησία και όχι τον εαυτό του».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε από πέρυσι αποκαλύψει ότι οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές Αρχές άρχισαν έρευνα στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, για να προσδιορίσουν τι είχε συμβεί. Δεν είναι δα και τόσο σύνηθες φαινόμενο να χρεοκοπεί μια Αρχιεπισκοπή.

Οτι η έρευνά τους πήρε τόσο καιρό για να φτάσει σε μια απόφαση, πιθανόν να οφείλεται στις δυσκολίες που παρουσιάζει η υπόθεση αυτή.

Πιθανόν να χρειάστηκε να εξετάσουν πολλούς μάρτυρες -ίσως ακόμα και τον τότε Αρχιεπίσκοπο- ή μερικοί από αυτούς που εξετάστηκαν να μην συνεργάζονταν με τις Αρχές ή ακόμα να είχαν κρύψει καλά τις καταχρήσεις τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Ετσι δεν γνωρίζουμε, καθότι οι διαδικασίες αυτές είναι απόλυτα μυστικές, κατά πόσον ο κ. Παπαδάκος είναι ο μόνος που καταχράστηκε χρήματα και θα καταδικαστεί σε φυλάκιση -το ανώτατο όριο φυλάκισης είναι 20 χρόνια- και ούτε γνωρίζουμε αν συνεργάζεται με τις Αρχές σε βάρος άλλων για να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης, όπως συχνά γίνεται.

Το θέμα λοιπόν που συγκλόνισε και εξέθεσε την Ομογένεια όσο λίγα θέματα στην Ιστορία της, αυτό της χρεοκοπίας της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής (!) και της διακοπής των εργασιών της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγ. Νικολάου, οδηγεί τον οικονομικό διευθυντή της -όσο δύσκολο κι αν είναι για κάποιον να το πιστέψει- στην φυλακή.

Βέβαια, λίγοι θα πιστεύουν ότι θα σταματήσει εκεί.

Λίγοι θα πιστεύουν ότι λείπουν μόνον $66.499 από τα χρήματα της Αρχιεπισκοπής. Και, επίσης, λίγοι θα πιστέψουν ότι κανείς άλλος στην Αρχιεπισκοπή δεν γνώριζε ή δεν έπρεπε να γνωρίζει τι έκανε ο κ. Παπαδάκος για… 5 χρόνια.

Αν όντως τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι υπάρχουν κι άλλοι που θα γεύτηκαν από τα φρούτα του αμπελώνα. Δεν νομίζετε;

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι γινόταν.

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πιθανόν να μπορέσουν να το απαντήσουν οι Αρχές.

Ούτως ή άλλως η ευθύνη, στο τέλος της ημέρας, είναι δική του.

Αυτός ήταν -δεν ήταν;- ο Αρχιεπίσκοπος;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available