Μ. Βέμπερ: Το Κυπριακό να αναβαθμιστεί σε ευρωπαϊκό πρόβλημα

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη μήνυμα αλληλεγγύης. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τη θέση ότι το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να αναβαθμιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατύπωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συναντήσεις που είχε, στη Λευκωσία, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του, στη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον κ. Νεοφύτου, ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι τόνισε στους συνομιλητές του ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο (να διαδραματίσουν) δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά το Κυπριακό πρέπει να αναβαθμιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υπόλοιπη ΕΕ». Το κύριο μήνυμα, ανέφερε, «είναι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόλοιπη ΕΕ υποστηρίζει τις θέσεις και τις ανησυχίες τους».

Ο κ. Βέμπερ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους Κύπριους για το Κυπριακό τονίζοντας ότι κοινός στόχος είναι μια ανεξάρτητη Κύπρο χωρίς καθεστώς εγγυήσεων και ξένους στρατούς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Tο μήνυμά μου θα είναι ξεκάθαρο. Είμαστε όλοι Κύπριοι σε αυτό το πρόβλημα. Οι Κύπριοι μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη της υπόλοιπης ΕΕ. Τετρακόσια σαράντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι στο πλευρό των Κύπριων πολιτών την ώρα που θα επιλύσουν το πρόβλημα τους. Η κατεύθυνση είναι σαφής: Χρειαζόμαστε μια Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα είναι ανεξάρτητη, όπου δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για οποιοδήποτε καθεστώς εγγυήσεων και χωρίς ξένα στρατεύματα στο νησί. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν λάθος και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για μια εταιρική συμφωνία, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί η ΕΕ συνεργάζεται με την Τουρκία υπό κανονικούς όρους όταν υπάρχει ακόμη κράτος μέλος της το οποίο η Τουρκία δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει. Είπε και τα εξής: Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να φτάσουμε σε μια εταιρική συμφωνία και να σταματήσουμε την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο με τριών χρόνων στη Τουρκία έχουν δείξει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, μεταξύ άλλων από την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου. Αυτό, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι αυτή η ιδέα ήταν λανθασμένη. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεργάζεται με την Τουρκία υπό κανονικούς όρους όταν υπάρχει ακόμη ένα κράτος μέλος το οποίο η Τουρκία δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ έχει στηρίξει την υποψηφιότητά του κ. Βέμπερ. «Ο κ. Βέμπερ είναι ένας πολιτικός Ευρωπαίος με όραμα αλλά και με ξεκάθαρες θέσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι με την εκλογή του (στην προεδρία της Κομισιόν) ο κ. Βέμπερ θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Για τη σχέση Τουρκίας –Ε.Ε. ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση ακόμη και για την επίτευξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ. «Αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος, τότε δεν θα μπορεί να έχει ούτε στρατηγική σχέση με την ΕΕ», κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available