Νέα στοιχεία για τη συνάντηση Τραμπ Τζ. με τη Ρωσίδα δικηγόρο στον Πύργο Τραμπ

O κ. Nτόναλντ Τραμπ Τζ. (AP Photo/Carolyn Kaster, FILE).

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη συνάντηση που είχαν το καλοκαίρι του 2016 στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλντ Τραμπ Τζ. αλλά και άλλα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με μια Ρωσίδα δικηγόρο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα έγγραφα της περυσινής κατάθεσης του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, ο γιος του Αμερικανού Προέδρου δεν θεωρούσε κακό το ότι συναντήθηκε το καλοκαίρι του 2016 με τη Ρωσίδα δικηγόρο, ενώ παράλληλα προκύπτει πως είπε στους νομοθέτες ότι δεν θυμόταν να είχε συζητήσει με τον πατέρα του την υπόθεση της έρευνας για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα έγγραφα της κατάθεσης του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ στην επιτροπή που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για περισσότερες από 1.800 σελίδες στις οποίες περιλαμβάνονται όχι μόνο οι καταθέσεις του γιου του Αμερικανού Προέδρου αλλά και άλλων που πήραν μέρος στην επίμαχη συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο στις 9 Ιουνίου του 2016.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για το πώς κλείστηκε το ραντεβού αυτό, το οποίο όπως είναι γνωστό βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας που διεξάγει εδώ και περίπου έναν χρόνο ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν την απογοήτευση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ αλλά και άλλων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ (μεταξύ αυτών και του Τζάρεντ Κούσνερ) όταν η συνάντηση δεν απέφερε βλαπτικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον, όπως αρχικά ήλπιζαν.

Ενας άλλος από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μήπως καταστραφεί η φήμη του αν αποκαλυπτόταν ο ρόλος του στο στήσιμο της όλης υπόθεσης.

Επιπλέον, οι καταθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν μια επιθετική προσπάθεια προσέγγισης του Τραμπ από την πλευρά των Ρώσων, τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση αυτή του Ιουνίου του 2016.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται και η απόπειρα να υπάρξει μια νέα συνάντηση τον Νοέμβριο με τα μέλη της ομάδας μετάβασης στην εξουσία. Εναν χρόνο νωρίτερα ο Τραμπ είχε προσκληθεί στο πάρτι γενεθλίων για τα 60ά γενέθλια ενός φίλου στη Μόσχα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της περυσινής του κατάθεσης: «Οχι, όχι δεν θυμάμαι» είπε όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε την έρευνα της Ρωσίας με τον πατέρα του. Είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί την ημέρα που διοργανώθηκε η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, αλλά επέμεινε ότι ποτέ δεν είχε συζητήσει τη συνάντηση μαζί του.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ήταν πρόβλημα να πάρει μέρος σε μια συνάντηση που περιγράφεται σε αυτόν ως μέρος μιας ρωσικής κυβερνητικής προσπάθειας για να βοηθηθεί ο πατέρας τους, ο Τραμπ τζούνιορ είπε «όχι».

«Δεν πίστευα ότι ακούγοντας κάποιον με πληροφορίες σχετικές με την καταλληλότητα και τον χαρακτήρα ενός προεδρικού υποψηφίου θα ήταν ένα ζήτημα, όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας είπαν ότι τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι απλά ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ και δεν λένε ολόκληρη την ιστορία επειδή μερικοί συμμετέχοντες δεν έδωσαν κατάθεση και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ δεν τους κλήτευσε.

Αν και οι μάρτυρες δεν ήταν υπό ορκωμοσία, έπρεπε παρόλα αυτά να πουν στο Κογκρέσο την αλήθεια.

Εκτός από τον Τραμπ τζούνιορ, η Επιτροπή πήρε κατάθεση από άλλους τέσσερις ανθρώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη – τον Rob Goldstone, ο οποίος κανόνισε τη συνάντηση με την υπόσχεση να δοθούν επιβαρυντικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον, τον Rinat Akhmetshin, έναν εξέχοντα Ρωσοαμερικανό εκπρόσωπο ομάδων συμφερόντων, τον Ike Kaveladze, έναν επιχειρηματικό συνεργάτη ενός προγραμματιστή με έδρα τη Μόσχα και μεταφραστή.

Η Επιτροπή δεν πήρε κατάθεση από τη Ρωσίδα δικηγόρο Natalia Veselnitskaya που ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης. Ομως, η Επιτροπή εξέδωσε γραπτές απαντήσεις σε μια επιστολή την οποία η Grassley έστειλε πέρυσι.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available