Νέα υποχώρηση της δημοτικότητας του Τραμπ – Μειώθηκε στο 36%

AP Photo/Evan Vucci.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η σχέση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους Αμερικανούς έχει επιδεινωθεί από την άνοιξη, λόγω και της ελλειμματικής ηγεσίας των ΗΠΑ στο εξωτερικό, το αδιέξοδο στην εφαρμογή της ατζέντας του στο εσωτερικό, και τη χαμηλή δημοτικότητα τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την Υγεία.

Η έρευνα διεξήχθη από την «Washington Post» και το «ABC News» και δείχνει πως το ποσοστό αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ έχει πέσει στο 36% σε σχέση με το 42% που ήταν τον Απρίλιο. Το ποσοστό αποδοκιμασίας του έχει αυξηθεί κατά πέντε μονάδες στο 58%.

Συνολικά, το 48% αναφέρει πως «αποδοκιμάζει έντονα» την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ένα επίπεδο στο οποίο οι προηγούμενοι πρόεδροι, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα δεν έφθασαν ποτέ και στο οποίο έφθασε μόνον ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος κατά τη δεύτερη θητεία του, έδειξε η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Σχεδόν το 50% των Αμερικανών (48%) βρίσκει πως η ηγεσία της χώρας στο εξωτερικό έχει επιδεινωθεί από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μόλις το 27% θεωρεί πως οι ΗΠΑ στέκονται πιο ισχυρές απέναντι στον υπόλοιπο Κόσμο.

Αν και ο κ. Τραμπ πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία διατυμπανίζοντας πως είναι κάποιος που ξέρει να κλείνει συμφωνίες και πως αυτό θα είναι καλό για τη χώρα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη και δεν τον εμπιστεύεται στη διαπραγμάτευση με τους ηγέτες ανά τον Κόσμο και ειδικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόλις λίγο πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών λένε πως εμπιστεύονται τον Τραμπ στο χειρισμό των διεθνών διαπραγματεύσεων.

Στο ειδικό ερώτημα για τις διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν, σχεδόν δύο στους τρεις Αμερικανούς αναφέρουν πως δεν εμπιστεύονται πολύ τον Πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένου και ενός 48% το οποίο λέει πως δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο «καθόλου».

Οι αντιλήψεις για το ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 και η πιθανή συμπαιγνία ή συνεργασία με τους συνεργάτες της εκστρατείας Τραμπ εξακολουθούν να αποτελούν το αδύναμο σημείο του Προέδρου, αν και όπως και σε πολλές άλλες ερωτήσεις, τα αποτελέσματα δείχνουν μία κομματική διάσταση των ψηφοφόρων.

Το 60% των Αμερικανών θεωρούν πως η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, λίγο πιο πάνω από το 56% που συμμεριζόταν την ίδια άποψη τον Απρίλιο. Το 44% υποψιάζεται την ρωσική εμπλοκή και θεωρεί πως ο ευνοημένος αυτής ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Σχεδόν οι 4 στους 10 πιστεύουν πως τα μέλη της εκστρατείας Τραμπ σκοπίμως βοήθησαν τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, οι οκτώ στους 10 πιστεύουν πως η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές, ενώ πάνω από το 60% θεωρεί πως τα μέλη της εκστρατείας του Τραμπ επιχείρησαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες των Ρώσων. Ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς, το ένα τρίτο πιστεύει πως η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές, ενώ λιγότεροι από ένας στους 10 θεωρεί ότι οι συνεργάτες τους Τραμπ τους βοήθησαν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι «New York Times» αποκάλυψαν πως Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και δύο άλλα υψηλόβαθμα μέλη της εκστρατείας του Τραμπ συναντήθηκαν με μία Ρωσίδα δικηγόρο και άλλους, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν να τους παρέχουν επιβλαβείς πληροφορίες για την Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, ενώ ήταν ενήμεροι πως η συνάντηση θα εντασσόταν στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Ρωσίας να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ερωτώμενοι αναφορικά με αυτό τον ισχυρισμό, πάνω από έξι στους δέκα Αμερικανούς λένε πως η συνάντηση ήταν αδόκιμη, ενώ μόλις το 15% λέει πως ήταν κατάλληλη. Ωστόσο, σχεδόν το 50% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί πως η συνάντηση ήταν δόκιμη.

Ο κύριος σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να είναι η ισχυρή οικονομία και η άποψη πολλών Αμερικανών πως οι Δημοκρατικοί δεν έχουν κάποιο σημαντικό αντιπολιτευτικό μήνυμα, παρά την ίδια την αντίθεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η αποδοχή του Τραμπ αναφορικά με την οικονομία είναι ένας προς έναν, σε αντίθεση με το συνολικό ποσοστό αποδοχής του. Το 43% του δίνει θετικό πρόσημο, ενώ το 41% του δίνει αρνητικό πρόσημο.

Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από 4 στους δέκα Δημοκρατικοί λένε πως το Δημοκρατικό Κόμμα αντιστέκεται σε κάτι, ενώ μια μικρή πλειοψηφία λέει πως «στέκεται απλώς απέναντι στον Τραμπ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *