Ενοχος δήλωσε ο Ρικ Γκέιτς στις κατηγορίες του ειδικού ανακριτή – Νέες κατηγορίες για Μάναφορτ

O κ. Rick Gates (AP Photo/Alex Brandon).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ρικ Γκέιτς, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και για ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ένδειξη ότι ο Γκέιτς πιθανότατα θα συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γκέιτς ενδέχεται να καταδικαστεί σε φυλάκιση από 57 έως 71 μήνες. Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα να ζητήσει από το δικαστήριο μείωση της ποινής εφόσον ο κατηγορούμενος συνεργαστεί με τις αρχές.

Ο Γκέιτς, που ήταν αναπληρωτής διευθυντής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, αντιμετωπίζει επίσης πιο σοβαρές κατηγορίες, όπως τραπεζική απάτη και συνωμοσία με στόχο τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Με τη δήλωση ενοχής του Γκέιτς εντείνεται η πίεση και προς τον Πολ Μάναφορτ, τον διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ για διάστημα πέντε μηνών, να δηλώσει επίσης ένοχος. Ωστόσ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος τονίζει ότι θα συνεχίσει να δηλώνει αθώος.

Ο Γκέιτς, ενδέχεται να αναδειχθεί σε σημαντική πηγή πληροφοριών για τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ ο οποίος ερευνά επίσης το αν το επιτελείο του Τραμπ συνεργάστηκε προεκλογικά με τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής πάντως, καμία από τις κατηγορίες σε βάρος του Γκέιτς ή του Μάναφορτ δεν σχετίζονται με την υπόθεση αυτή.

Νέες κατηγορίες για Μάναφορτ

Νέες κατηγορίες εντός των ορίων της έρευνάς του για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 απήγγειλε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ σε βάρος του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που καταρτίστηκε από την ομάδα του Μόλερ, ο Μάναφορτ πλήρωνε μυστικά άλλοτε κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς το 2012 και το 2013 προκειμένου να υποστηρίζουν τη φιλορωσική τότε κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται πως ο Πολ Μάναφορτ κατέβαλε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε τότε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη -που δεν κατονομάζονται.

Κατά το ίδιο έγγραφο, ο Μάναφορτ είχε δημιουργήσει την ούτως καλούμενη «ομάδα των Αψβούργων», η οποία υποτίθεται ότι προέβαινε σε ανεξάρτητες, θετικές κρίσεις για τις ενέργειες της τότε ουκρανικής κυβέρνησης.

Την ομάδα αυτή φέρεται να διηύθυνε ένας πρώην ευρωπαίος καγκελάριος, ο οποίος στο κατηγορητήριο αναφέρεται ως «Ξένος Πολιτικός Α», σε συντονισμό με τον Μάναφορτ.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *