Νίκησε με οριακή διαφορά ο «εκλεκτός» του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα

Ο κ. Dan Bishop (AP Photo/Nell Redmond)

ΦΑΓΕΤΒΙΛ. ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Ο Ρεπουμπλικανός Νταν Μπίσοπ (Dan Bishop) νίκησε με μικρή διαφορά τον Δημοκρατικό Νταν ΜακΚρίντι (Dan McCready) στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη σε εκλογική περιφέρεια στην Βόρεια Καρολίνα.

Ετσι, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατήρησε μία έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από τις εκλογές στην 9η Εκλογική Περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά τις καταγγελίες για απάτη στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με το «Associated Press» την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση κέρδισε ο Μπίσοπ με ποσοστό 50,6% έναντι ποσοστού 48,8% του ΜακΚρίντι σε ποσοστό καταμέτρησης 95% των ψήφων.

Οι δύο υποψήφιοι αναμετρήθηκαν για μία έδρα, η οποία ανήκει για δεκαετίες στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018 με διαφορά 908 ψήφων υπέρ του Ρεπουμπλικανού Μαρκ Χάρις απέναντι στον ΜακΚρίντι είχε ακυρωθεί λόγω νοθείας.

Το αποτέλεσμα έχει διπλή ανάγνωση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: Το γεγονός ότι η έδρα των Ρεπουμπλικανών αμφισβητήθηκε σε μία εκλογική περιφέρεια άσκησης παραδοσιακής πολιτικής επιρροής από τους ίδιους, δηλώνει ότι το προεκλογικό περιβάλλον σε παναμερικανικό επίπεδο έχει μεταβληθεί ελάχιστα κατά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018.

Από το αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές, οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ διεκδικεί την επανεκλογή του.

Από την άλλη μεριά, η νίκη του Μπίσοπ με μικρή διαφορά ανακουφίζει την πολιτική ψυχολογία των Ρεπουμπλικανών, καθώς στην περίπτωση που ο ΜακΚρίντι κέρδιζε την έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μία εκλογική περιφέρεια που ο πρόεδρος Τραμπ είχε κερδίσει με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων το 2016, θα είχε κατορθώσει ένα ισχυρό πλήγμα στις ελπίδες των Ρεπουμπλικανών να κερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον επόμενο χρόνο.

Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγούσε στην απόφαση συνταξιοδότησης από την Βουλή σε έναν μεγαλύτερο αριθμό Ρεπουμπλικανών βουλευτών, δυσκολεύοντας πρακτικά την επίτευξη του παραπάνω αναφερόμενου εκλογικού στόχου.

Οι εκλογές στην Βόρεια Καρολίνα κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο των εκλογικών τάσεων που χαρακτηρίζουν την περίοδο της προεδρίας του Τραμπ: ο ΜακΚρίντι είχε καλά αποτελέσματα στις ημιαστικές περιοχές γύρω από την πόλη Σάρλοτ, που είναι η μεγαλύτερη στην Βόρεια Καρολίνα, όπου ο πρόεδρος Τραμπ έχει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, παρά την βελτίωση του ποσοστού που έλαβε το 2018, σε αρκετά εκλογικά τμήματα.

Ωστόσο, ο Μπίσοπ τα πήγε πολύ καλύτερα στις αγροτικές και εξωαστικές περιοχές της αναφερόμενης εκλογικής περιφέρειας ξεπερνώντας την εκλογική βάση του ΜακΚρίντι.

Η καταγραφόμενη αυτή τάση των επιλογών γεωγραφικής κατανομής των ψηφοφόρων ως προς τις προτιμήσεις τους μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, αναμένεται ότι θα χαρακτηρίσει τον προεκλογικό αγώνα για προεδρικές εκλογές του 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available