Νίκη για Τραμπ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την κράτηση μεταναστών

(AP Photo/Susan Walsh)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα διαιρημένο Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, την Τρίτη, σε βάρος μίας ομάδας μεταναστών σε υπόθεση που αφορά την εξουσία της κυβέρνησης να τους προφυλακίζει μέχρι την απέλασή τους, αφού είχαν ήδη εκτίσει ποινή για εγκλήματα που είχαν διαπράξει.

Ο μεταναστευτικός νόμος αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συλλάβει αυτούς τους μετανάστες που είχαν απελευθερωθεί και να τους κρατήσει μέχρι τα δικαστήρια αποφασίσουν αν πρέπει να απελαθούν.

Ειδικότερα, το δικαστήριο απεφάνθη με ψήφους 5 υπέρ, από τους συντηρητικούς δικαστές έναντι 4 κατά, από τους φιλελεύθερους συναδέλφους τους, ότι οι ομοσπονδιακές Αρχές θα μπορούν να συλλαμβάνουν τους μετανάστες αυτούς και να τους φυλακίζουν για αόριστο χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε στιγμή, όχι μονάχα αμέσως αφότου εκτίσουν την ποινή τους.

Στην απόφαση, που συνέγραψε ο συντηρητικός δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, αντιτάχθηκε ο φιλελεύθερος συνάδελφός του Στίβεν Μπράιερ, ο οποίος διερωτήθη εάν το αμερικανικό Κογκρέσο, όταν συνέταξε τον νόμο, «στόχευε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει πρόσωπα χρόνια μετά τις αποφυλακίσεις τους και να τους κρατάει φυλακισμένους επ’ αόριστον χωρίς δικαίωμα εγγύησης».

Η διοίκηση Τραμπ είχε ασκήσει έφεση σε μια σχετική απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που δικαίωνε τους μετανάστες, η οποία, όπως υποστήριζε, θα υπονομεύσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να απελαύνει μετανάστες, που έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονταν δύο νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το 2013, έναν μετανάστη από την Καμπότζη, τον Μόνι Πρέαπ, που είχε καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας, και έναν Παλαιστίνιο, τον Μπάσαμ Γιουσούφ Χούρι, που είχε καταδικαστεί για απόπειρα παρασκευής ελεγχόμενων ουσιών.

Βάσει του ομοσπονδιακού μεταναστευτικού νόμου, οι μετανάστες που έχουν καταδικαστεί για μια σειρά παραπτωμάτων υπόκεινται σε υποχρεωτική κράτηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασής τους. Μπορούν να κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς το δικαίωμα εγγύησης, αφού έχουν εκτίσει τις ποινές τους.

Πηγή: ΑΡ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available