Ναυαγοσώστης ετών 73, σώζει ζωές στο Λονγκ Αϊλαντ

(AP Photo/John Antczak)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Γκάρι Λάμπερτ επέβλεπε την ακτή από τον ξύλινο πύργο του, όταν είδε τρεις έφηβους να έχουν εγκλωβιστεί από την ξαφνική παλίρροια του ωκεανού. «Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα εδώ», είπε με ήρεμη φωνή στους συνάδελφούς του ναυαγοσώστες.

Στα 73 του, ο κ. Λάμπερτ είναι ο γηραιότερος ναυαγοσώστης στην Tobay Beach, μια παραθαλάσσια έκταση στη νότια ακτή του Λονγκ Αϊλαντ, ανατολικά της Jones Beach, στην οποία εργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Σφύριξε με τη σφυρίχτρα του προς του έφηβους, έβγαλε το καπέλο του και τα γυαλιά του, αλλά κάθισε και πάλι ήρεμος στο πόστο του, μόλις αντιλήφθηκε πως οι νεαροί κολυμβητές ήταν σε θέση να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάσταση, αναφέρουν οι «New York Times» που έγραψαν το σχετικό άρθρο.

«Ενας έμπειρος ναυαγοσώστης γνωρίζει πότε να πάει και πότε να μην πάει», για μία διάσωση, είπε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης ο κ. Λάμπερτ, ένας από τους γηραιότερους ενεργούς ναυαγοσώστες της δημόσιας αυτής παραλίας στα βορειοανατολικά.

Οι περισσότερες διασώσεις προκύπτουν καθώς οι κολυμβητές απομακρύνονται λόγω της παλίρροιας ή από «ξεσπάσματα» του νερού που αποτραβιέται από την ακτή σε κάποιο σημείο, καταστάσεις που ένας έμπειρος ναυαγοσώστης μπορεί να εντοπίσει άμεσα, δήλωσε ο κ. Λάμπερτ.

Το πρότυπο του ναυαγοσώστη θέλει συνήθως έναν νεαρό, καλογυμνασμένο άντρα, αλλά πολλοί, όπως ο κ. Λάμπερτ είναι εξίσου αποτελεσματικοί ακόμα και σε αυτή την ηλικία, έχοντας περάσει τόσα καλοκαίρια στην παραλία.

«Οταν ενστερνίζεσαι τη ζωή ενός ναυαγοσώστη, δεν μπορείς παρά να συνεχίζεις να έρχεσαι» στην παραλία κάθε καλοκαίρι, είπε ο κ. Λάμπερτ, ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς που είναι εργαζόμενοι επί δεκαετίες στη συγκεκριμένη παραλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *