Ανάλυση: Να δοθούν απολογισμοί στην Κληρικολαϊκή

Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Φιλαδέλφεια το 2014. Διακρίνεται, ανάμεσα στους άλλους, και ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στη γραμμή για να υποβάλλει ερώτηση (Αρχείο Εθνικού Κήρυκα-Θεόδωρος Καλμούκος)

Τεσσεράμισι μήνες απόμειναν μέχρι την 1η Ιουλίου για τη σύγκληση της 44ηςΚληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία θα συνέλθει στη Βοστώνη από την 1η έως και την 5η Ιουλίου.

Εκτός από το θέμα που εξήγγειλε με εγκύκλιό του λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και το οποίο είναι «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» βασισμένο στο εδάφιο 23 του 9ου κεφαλαίου του Ευαγγελίου του Ματθαίου, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε άλλο.

Πότε θα ενημερωθούν οι κοινότητες για να συνεδριάσουν οι γενικές συνελεύσεις των προκειμένου να στείλουν πιθανά θέματα που θα επιθυμούσαν να συζητηθούν στην Κληρικολαϊκή; Πότε θα γίνει η προετοιμασία των εγγραφών των εκπροσώπων των κοινοτήτων; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία μπορεί να φαντάζουν επουσιώδη από πρώτης όψεως, είναι όπως βασικά και πρακτικά και χρειάζονται χρόνο.

Είχα γράψει και πριν λίγο καιρό πως το σοφότερο θα ήταν να είχε αναβληθεί η Κληρικολαϊκή επί ένα έτος ώστε να διοργανωθεί σωστά, κι όχι να γίνουν πράγματα πρόχειρα και στο πόδι.

Ομως τον Οκτώβριο του 2017 στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε να γίνει, κι αυτό επειδή ο εκδιωχθείς γενικός διευθυντής κ. Τζέρι Δημητρίου είχε πριν από δύο χρόνια καπαρώσει το ξενοδοχείο «Copley Marriot» με υψηλή προκαταβολή χωρίς καν να ρωτήσει έστω για τα μάτια τον επιχώριο ιεράρχη Μεθόδιο και πως εάν ακυρωνόταν θα έχανε η Αρχιεπισκοπή σεβαστό χρηματικό ποσό από την προκαταβολή.

Βέβαια αυτό έγινε με την έγκριση και ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, όπως και όλα τα υπόλοιπα όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τζέρι Δημητρίου στην επιστολή που του έστειλε στις 26 Ιανουαρίου 2018. Τελικά αυτοί θα φαγωθούν μεταξύ τους.

Κι έτσι το ερώτημα είναι τι είδους Κληρικολαϊκή θα είναι; Πότε θα προετοιμαστούν οι κοινότητες και πόσοι θα μεταβούν, εκτός και αν είναι άλλη μία μακρόσυρτη Κατηχητιάδα όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια με κηρυγματάκια και υποκριτικά χαμόγελα.

Η Κληρικολαϊκή οφείλει να αναβαθμιστεί ως εκκλησιαστικός θεσμός και να λειτουργήσει έντιμα και σοβαρά για την πορεία, για το σήμερα και το αύριο της Εκκλησίας και της Ελληνοαμερικανικής μας Κοινότητας.

Η εν Αμερική Εκκλησία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις που χρήζουν άμεσης συζήτησης, προσέγγισης και επίλυσης. Είμαστε μια Αρχιεπισκοπή σε κατ’ άμφω πτώχευση, πνευματική και οικονομική που βασικά η οικονομική πτώχευση είναι το σύμπτωμα.

Ανάγκη πάσα να δοθεί ένας λεπτομερής απολογισμός των οικονομικών στην Κληρικολαϊκή. Να σηκωθεί ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου να ζητήσουν συγνώμη από τον λαό μας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους αντί να παίζουν τον κρυφτούλι. Ευτυχώς που βρέθηκαν μερικοί ικανοί λαϊκοί με πρώτον τον Μιχάλη Ψαρό και προσπαθούν να σώσουν την Αρχιεπισκοπή, διαφορετικά τι θα γινόταν;

Να δοθούν λεπτομερείς απολογισμοί και εξηγήσεις για τον ναό του Αγίου Νικολάου, καθότι ως Εκκλησία και ως Κοινότητα έχουμε γίνει ρεζίλι σε παναμερικανική βάση διότι αποδειχθήκαμε ανίκανοι να χτίσουμε έναν ναό σύμβολο.

Να μην κουβαληθούν όλοι οι υπάλληλοι της Αρχιεπισκοπής όπως συνήθως γίνεται, αλλά όσοι χρειάζονται. Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι πιστοί των κοινοτήτων με το κεράκι και τις δωρεές τους να τους πληρώσουν να κάνουν διακοπές στη Βοστώνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available