Να μην ξεχνάμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τη Δευτέρα το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα κηρύχθηκε η έναρξη της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Πρόκειται για ημερίδα που συνδιοργανώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη διεθνή ένωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το θέμα μπορεί να ηχεί στ’ αυτιά κάποιων ως παλαιομοδίτικο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να θεωρούν την όποια προσπάθεια μάταιη (αφού είναι γνωστή η άρνηση των Βρετανών να επιστρέφουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα).

Οπως και αν βλέπει κανείς το όλο θέμα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που παρανόμως βρίσκονται μακριά από την γενέτειρα, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Υπό την έννοια αυτή καλώς η ελληνική Πολιτεία επιμένει.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση. Πρόκειται για υπόθεση με οικουμενικό χαρακτήρα, κάτι που άλλωστε τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του.

«Τα Γλυπτά αυτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του. Και τούτο διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν ‘αρχαιολατρίας’, η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ηταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι το πολιτιστικό έγκλημα σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ανθρωπότητας.

Ηταν μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ότι ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος είναι αυτός που δεν δίνεται και ότι ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών είναι δύσκολος και σκληρός αλλά θα πρέπει να δοθεί.

Το χρωστάμε στους προγόνους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές των Ελλήνων που θα έρθουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available