Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Novartis

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Oταν στις αρχές του 2018 διαβιβαζόταν στη Βουλή η δικογραφία για το «σκάνδαλο Νovartis» (όπως είθισται να αναφέρεται η φημολογούμενη χρηματοδότηση υψηλά ιστάμενων πολιτικών από την εν λόγω πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία) υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είχαν καταλήξει σε ετυμηγορία προτού καν αποφανθεί η Δικαιοσύνη:

Επρόκειτο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» – αυτό είχε πει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αρκετούς μήνες μετά, η υπόθεση Novartis εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη δημόσια ζωή της Ελλάδας, αλλά όχι για τον λόγο που ισχυριζόταν η κυβέρνηση. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, χθες, σε ανακοίνωσή του, διατυπώνει βαρύτατες καταγγελίες ακόμη και κατά κυβερνητικού στελέχους, που δραστηριοποιείται στο χώρο της Δικαιοσύνης σε σχέση με την οργάνωση των ερευνών για τη Novartis.

Μιλάει ουσιαστικά για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, για προσπάθεια να κατασκευαστούν κατηγορούμενοι και ένοχοι που ανήκουν στο αντίπαλο από την κυβέρνηση πολιτικό στρατόπεδο.

Οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα και αναφέρονται επίσης σε συγκεκριμένα άτομα με το ονοματεπώνυμό τους. Τα άτομα δε που δεν κατονομάζονται φωτογραφίζονται ξεκάθαρα.

Προφανώς και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι καταγγελίες ευσταθούν. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αν όμως ισχύουν, τότε έχουμε να κάνουμε πράγματι με ένα τεράστιο σκάνδαλο, όχι όμως όπως το εννοούσε η κυβέρνηση, αλλά για ένα σκάνδαλο χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Η Δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας, το καταφύγιο των αδυνάμων. Αν όπως λέει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εξυφανθεί τέτοια σκευωρία για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, τότε πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος, τι μπορεί να περιμένει ο απλός πολίτης από τη Δικαιοσύνη; Τι μήνυμα εκπέμπεται προς πάσα κατεύθυνση;

Στην υπόθεση της Novartis θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως για πολλούς και διαφόρους λόγους. Κυρίως γιατί το θέμα έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία και την ποιότητά της στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available