Νικητής ο Ιμάμογλου, βαρύ πλήγμα για τον Ερντογάν (βίντεο)

Πανηγυρισμοί μετά τη νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. (Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας δημιουργεί η επικράτηση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, έναντι του κυβερνητικού υποψηφίου, Μπεναλί Γιλντιρίμ.

Το εντυπωσιακό 54% που συγκέντρωσε ο Ιμάμογλου, έναντι του 44% του εκλεκτού του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τον τελευταίο, αφού πλέον αμφισβητείται ευθέως η κυριαρχία του στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

Η ήττα για τον Ερντογάν είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως είναι η δεύτερη φορά που χάνει τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Στην πρώτη ψηφοφορία τον Μάρτιο, η οποία ακυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Ερντογάν, ο Ιμάμογλου είχε προηγηθεί κατά μόλις 13.000 ψήφους του υποψηφίου του προέδρου, του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Προχθές τον κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη από 800.000 ψήφους, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δώσει πολλή μεγάλη σημασία στις εκλογές αυτές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το εύρος νίκης ηχεί την ανησυχία των ψηφοφόρων για την δεινή κατάσταση της Οικονομίας, τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την ανεργία και την μεγάλη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών.

«Μια νέα αρχή για την Τουρκία» σηματοδοτεί η επικράτησή του, δηλώνει ο νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου. «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιμάμογλου, ενώ σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάλεσε τον Ερντογάν «να εργαστούν μαζί, για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη». «Κύριε Πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αρμονικά μαζί σας» είπε.

«Η βούληση του λαού εκφράστηκε και πάλι σήμερα και συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η νίκη του Ιμάμογλου έρχεται να δώσει νέα ώθηση σε μια αντιπολίτευση κουρασμένη από δεκαετίες αποτυχιών απέναντι στον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του, το ΑΚΠ, αλλά και εμφυσά νέα ζωή σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού κόμματος που είχε χάσει κάθε ελπίδα για νίκη μέσω της κάλπης, αλλά κρατούσε ζωντανή την πίστη στη δημοκρατία.

Μολονότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP του Ερντογάν παραμένει το δημοφιλέστερο σε εθνική κλίματα, έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 20%, η τουρκική λίρα έχασε πέρυσι 30% της αξίας της και η ανεργία είναι υψηλή. Η ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου επέτρεψε εξάλλου στον Ιμάμογλου να εμφανίζεται ως το θύμα μιας αδικίας. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, από άγνωστος δήμαρχος μιας περιφερειακής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, έγινε πολιτική προσωπικότητα πρώτης γραμμής.

Πανηγυρισμοί μετά τη νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. (Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP)

Για πρώτη φορά ο Ερντογάν βρέθηκε στην άμυνα, σύμφωνα με τον Σονέρ Τσαγκαπτάι, του Washington Institute of Near East Policy. «Ο Ιμάμογλου ήταν αυτός που επέβαλε την ατζέντα στα Μέσα Ενημέρωσης και ο Ερντογάν αυτός που αντιδρούσε», υπογραμμίζει.

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, οργισμένοι από τη βάναυση καταστολή των Κούρδων αντιπολιτευομένων και αγωνιστών που λαμβάνει χώρα από το 2016, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κάλεσε ανοικτά τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν την Κυριακή υπέρ του Ιμάμογλου και η σημαία του ήταν ορατή στις πολυάριθμες διαδηλώσεις χαράς που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η απώλεια της οικονομικής και πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν. «Οποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο Πρόεδρος.

«Το γενικό επιτελείο του AKP θα προσπαθήσει πιθανόν να σχετικοποιήσει την εμβέλεια αυτών των εκλογών και να συμπεριφερθεί σαν όλο αυτό να μην είναι πολύ σημαντικό», εκτιμά ο Μπερκ Εσέν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Αγκυρας.

Πανηγυρισμοί μετά τη νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. (Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP)

Ομως η εξασθένηση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ενισχύσει τους διαφωνούντες στην παράταξή του και να ενθαρρύνει να περάσουν στη δράση αυτούς που διστάζουν να δημιουργήσουν τη δική τους κίνηση, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η προχθεσινή ήττα είναι ακόμη πιο ταπεινωτική για τον Ερντογάν, επειδή αυτός ο τελευταίος είχε κινητοποιήσει όλους τους κρατικούς πόρους χάρη «στον έλεγχο που ασκεί στους θεσμούς, από τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι τα δικαστήρια, περνώντας από τις εκλογικές Αρχές», υπογραμμίζει ο Τσαγκαπτάι.

Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι αυτή η ήττα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Ερντογάν, ο οποίος παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τουρκία. Ο ίδιος υποβάθμισε τη σημασία της προχθεσινής ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς τη «συμβολική».

Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στον εταίρο του AKP στον κυβερνητικό συνασπισμό, το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, του οποίου ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ένας γερόλυκος της τουρκικής πολιτικής που πριν συμμαχήσει με τον Ερντογάν ήταν σφοδρός επικριτής του.

Αν αποφασίσει να διαλύσει τη συμμαχία του με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος θα στερούνταν την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο και θα μπορούσε να το υποχρεώσει να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά το 2023, αναφέρουν αναλυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available