Νοθευμένη αξιοκρατία

Φωτογραφία αρχείου:(ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)

Το πρόσφατο σκάνδαλο σχετικά με τις απάτες για την εισδοχή σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής προξενεί αγανάκτηση κυρίως λόγω των επιζήμιων ψυχολογικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στους νέους και τη διάβρωση της εμπιστοσύνης τους στις αξίες που υποτίθεται ότι διέπουν την κοινωνία μας.

Το βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο κάθε πολιτισμένη χώρα βασίζει τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας της είναι η αξιοκρατία. Διδάσκουμε στους νέους ότι η σκληρή δουλειά και η αξία είναι τα απαραίτητα εκείνα εφόδια που εξασφαλίζουν ένα καλό μέλλον αντάξιο προς τις αρετές και τις ικανότητες του καθενός.

Είναι γενικά αντιληπτό ότι ο υλικός πλούτος και η υψηλή κοινωνική θέση εξασφαλίζουν σε μερικούς τυχερούς τη δυνατότητα ευκολότερης διαδρομής και πλεονεκτήματα έναντι εκείνων, της συντριπτικής δηλαδή πλειοψηφίας του πληθυσμού, οι οποίοι στερούνται προνομίων και οι οποίοι αναγκάζονται να αγωνιστούν κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες.

Εντούτοις, είναι εξ ίσου αυτονόητο ότι μια υγιής κοινωνική λογική επιτάσσει οι καλλίτεροι, ανεξάρτητα από μεγαλύτερες ή μη δυσκολίες, με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, να μπορούν να επιτύχουν την πρόοδο και ανέλιξη που τους αξίζει.

Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη ζημιά που προκύπτει από το ως άνω σκάνδαλο δεν έγκειται τόσο στο ότι οι ήδη ευνοούμενοι πολλαπλασιάζουν με πλεονεξία τα ήδη πολλά προνόμιά τους. Το χειρότερο είναι ότι νοθεύεται το σύστημα του κοινωνικού ανταγωνισμού με προώθηση και επιλογή ανάξιων αποκλείοντας, ως συνέπεια, άλλους πολύ καλλίτερους.

Με απλά λόγια και δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των επιλεγομένων για τα καλλίτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η νόθευση της επιλογής, πέραν της ηθικής υπονόμευσης της σχετικής διαδικασίας, προξενεί και μια βαρύτερη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο.

Διότι οδηγεί στον άδικο παραμερισμό των καλλίτερων, οι οποίοι βλέπουν έτσι την πρόοδό τους να εμποδίζεται ή να ματαιώνεται. Και πάνω από όλα διαβρώνει την εμπιστοσύνη της νεολαίας σε ένα σύστημα αξιών που από τα πρώτα βήματά τους έχουν διδαχθεί ότι συνιστά το ασφαλέστερο θεμέλιο για την προσπάθεια προς επιτυχία.

Για μας τους Ελληνες οι παραπάνω σκέψεις δημιουργούν όλως δυσάρεστους συνειρμούς αφού φέρνουν στο μυαλό τις διαβόητες τοποθετήσεις κυβερνητικών υπευθύνων οι οποίοι αναφερόμενοι στην εκπαίδευση της ελληνικής νεολαίας έχουν καταδικάσει και αρνηθεί και αυτή την ίδια την αξιοκρατία χαρακτηρίζοντας την αριστεία ως «ρετσινιά».

Υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη θυσίασαν, άλλωστε πρόσφατα στο βωμό της αριστερίστικης ιδεοληψίας τους κάθε θετικό μέτρο των προκατόχων τους για την αποκατάσταση της ευταξίας και της αξιοπρέπειας στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα το καταστρεπτικό τους έργο με δημαγωγικούς πειραματισμούς που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στην ελληνική νεολαία.

Στην Αμερική, τουλάχιστον, ο νόμος εφαρμόζεται και οι παραβάτες του αποκαλύπτονται και τιμωρούνται. Η ζημιά κάποτε σταματάει και αποκαθίσταται. Στην Ελλάδα όμως διερωτάται κανείς πώς μπορεί να υπάρχει ελπίδα όταν η ιδεοληψία και ο λαϊκισμός αποτελούν τα κύρια κριτήρια για τον χειρισμό βασικών θεμάτων που καθορίζουν το μέλλον της νεολαίας της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available