Ντροπή ο εμφύλιος στον τριτοβάθμιο συνδικαλισμό

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 37ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ (EUROKINISSI/902.GR)

Ο Ελληνισμός και ίσως όχι μόνο, παρακολουθεί εδώ και ημέρες έναν εμφύλιο με έντονα στοιχεία «Βullying» στις αρχαιρεσίες του τριτοβάθμιου συνδικαλισμού.

Πρώτα στην Καλαμάτα όπου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) εμποδίστηκε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Τώρα το ίδιο συμβαίνει στη Ρόδο και αν δεν εκλεγεί νέο ΔΣ θα διοριστεί από το Πρωτοδικείο, θυμίζοντας εποχές χούντας.

Στη ΓΣΕΕ εκλέγονται συνδικαλιστές από όλα τα εργατικά δευτεροβάθμια σωματεία.

Το ΠΑΜΕ είναι ασφυκτικά εναγκαλισμένο από το ΚΚΕ. Δημιουργήθηκε, εξάλλου, για να καπηλευτεί το εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό κάνει πάντα, μα πάντα, ξεχωριστές απεργίες και συλλαλητήρια.

Ενίοτε προσπαθεί να επιβληθεί με όχι και τόσο δημοκρατικές μεθόδους.

Τώρα κατηγορεί ότι στη ΓΣΕΕ έχουν μπει εργοδότες, ότι δεν εκπροσωπεί συμφέροντα εργαζομένων, και εμποδίζει τις αρχαιρεσίες.

Οσα υποστηρίζει το ΠΑΜΕ δεν είναι εντελώς λάθος. Κάπου έχει και τα δίκια του, όπως το ότι μπήκαν και εργοδότες στα συμβούλια.

Ωστόσο, ο τρόπος που προσπαθεί να κυριαρχήσει είναι και αντιδημοκρατικός και αντεργατικός. Τo να είσαι ΚΚΕ δεν σημαίνει ότι έχεις a priori τη συμπαράσταση των εργαζομένων.

Σε τελική ανάλυση είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία που αποφασίζουν τη στελέχωση των δευτεροβάθμιων και από κει στη ΓΣΕΕ. Αν το ΠΑΜΕ δεν έχει ανταπόκριση, ας κάνει την αυτοκριτική του που δεν είναι ανεξάρτητο αλλά λογοδοτεί στο ΚΚΕ.

Το περίεργο όμως στα τελευταία επεισόδια είναι η στάση της κυβέρνησης. Ισως γιατί στη ΓΣΕΕ κυριαρχεί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και πολύ ολίγον ΣΥΡΙΖΑ. Κακώς λέμε. Κακώς όλα αυτά.

Θα πρέπει το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα να αυτοκαταργηθεί και να ανασυσταθεί ζητώντας μόνο του ανεξαρτησία από τα κόμματα και την κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα υποεκπροσωπούνται σε απελπιστικά φτωχό βαθμό. Η αποχή των εργαζομένων έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να τους είχε αφυπνίσει. Δεν έγινε. Παραμένει κρατικοδίαιτος.

Και επικίνδυνος για το μέλλον της χώρας. Αν το ΠΑΜΕ βάδιζε προς αυτή την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας από την πολιτική και το κράτος και πρωτοστατούσε στην κάθαρση κανείς δεν θα το μεμφόταν. Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν είναι αυτής της νοοτροπίας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available