«ΝΥΤ»: Απονομή χάριτος σε στρατιωτικούς δρομολογεί ο Τραμπ

(AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη συγκρότηση φακέλων για την απονομή χάριτος σε πολλά μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, ανέφερε η «New York Times».

Ανάμεσα στις υποθέσεις αυτές, είναι και ένας Αμερικανός στρατιωτικός που θα δικαστεί με την κατηγορία ότι πυροβόλησε άοπλους αμάχους όταν υπηρετούσε στο Ιράκ. Πρόκειται για τον αρχηγό ειδικών επιχειρήσεων Εντουαρντ Γκάλαχερ του επίλεκτου σώματος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων Navy Seals, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να δικαστεί τις ερχόμενες εβδομάδες με κατηγορίες ότι πυροβόλησε άοπλους αμάχους και σκότωσε έναν αιχμάλωτο εχθρικών δυνάμεων με ένα μαχαίρι όταν υπηρετούσε στο Ιράκ.

Επίσης πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση του αξιωματικού των Πρασινοσκούφηδων, ταγματάρχη Μάθιου Γκόλσταϊν, που είχε δηλώσει ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο Αφγανό το 2010 διότι υποπτευόταν πως ήταν πυροτεχνουργός των Ταλιμπάν, τόνισε η «New York Times».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ζήτησε την άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων γραφειοκρατικών διαδικασιών, υποδεικνύοντας ότι σκέφτεται να δώσει χάρη στους ένστολους την Memorial Day στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με την «ΝΥ Times», που επικαλούνται δύο ανώνυμους αξιωματούχους.

Η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων για την απονομή χάριτος διαρκεί συνήθως μήνες, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από το Σαββατοκύριακο των διακοπών, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Λευκός Οίκος δεν έκαναν σχόλια.

Νομικοί εμπειρογνώμονες στο άρθρο υπογραμμίζουν ότι η απονομή χάριτος σε κατηγορούμενους είτε καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δεν έχουν ακόμη δικαστεί, δεν έχει συμβεί στην πρόσφατη Iστορία και μερικοί ανησυχούν ότι αυτές θα μπορούσαν να φαλκιδεύουν τη νομιμότητα του στρατιωτικού νόμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available