«ΝΥΤ»: Διακομματικό κάλεσμα με το γνωστό κομματικό κεντρί από τον Τραμπ

(AP Photo/Andrew Harnik)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ευρισκόμενος μπροστά σε μία διαφορετική Βουλή, με Δημοκρατικούς και γυναίκα πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε την Τρίτη με την ομιλία του πως σχεδιάζει να κυβερνήσει μία διαιρεμένη Ουάσιγκτον. Η απάντηση, κρίνοντας από τα δικά του λόγια, δεν είναι διαφορετική από πριν.

Αναλύοντας τη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο για την Κατάσταση του Εθνους, ο Μαρκ Λάντλερ γράφει στη «New York Times», ότι ο Τραμπ στιγμιαία μόνο αποκάλεσε την Νάνσι Πελόζι ως «Μαντάμ Σπίκερ» (σ.σ. όπως αποκαλείται επίσημα η πρόεδρος της Βουλής), χωρίς όμως να την συγχαρεί για την ανάδειξή της στο αξίωμα.

Αγνόησε επίσης τις ενδιάμεσες εκλογές που αφαίρεσαν από τους Ρεπουμπλικανούς την εξουσία στη Βουλή. Και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ποτέ «σοσιαλιστική χώρα», παρομοιάζοντας τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς με τον απελπισμένο ηγέτη της Βενεζουέλας.

Ο Πρόεδρος όντως κάλεσε για διακομματική συνεργασία, επικαλούμενος ως κοινή ιστορία τον ηρωισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά ούτε λέξη για τα θέματα που αναδείχθηκαν στην Ουάσιγκτον κατά τη δική του θητεία.

Είτε ήταν το συνοριακό τείχος, που επέμενε ότι θα το χτίσει, είτε οι εκτρώσεις, είτε όταν προσπάθησε να σπείρει θυμό στους συντηρητικούς πάνω στα σχόλια του κυβερνήτη της Βιρτζίνια ή τις έρευνες για σχέσεις του προέδρου με τη Ρωσία, τις οποίες απέρριψε ως γελοίες, ο κ. Τραμπ επέλεξε να απευθυνθεί στην πολιτική του βάση από το να προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες με τους Δημοκρατικούς.

«Εάν θα υπάρξει ειρήνη και νομοθετικό έργο, δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος και έρευνα. Δεν γίνεται έτσι» είπε, θέτοντας τους δικούς του όρους παρέμβασης με το Κογκρέσο.

Πέρα από τη μεγαλοπρέπεια του χώρου, την προσήλωση του Προέδρου στο κείμενό του και την μοναδική στιγμή που αναφέρθηκε στις βουλευτές των Δημοκρατικών που εξελέγησαν τον περασμένο Νοέμβριο, ολόκληρα κείμενα της ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους θα μπορούσαν να είχαν εξαχθεί από τις προεκλογικές του ομιλίες «Κάντε την Αμερική πάλι Μεγάλη».

Τέλος, κάλεσε τους Αμερικανούς να καινοτομούν, να εκπαιδεύουν και να ξεπεράσουν τον υπόλοιπο Κόσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available