«ΝΥΤ»: Εγχώρια τρομοκρατία η βία ρατσιστών

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο. (AP Photo/Hans Pennink, File).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης μπορεί να γίνει η πρώτη που θα κατηγοριοποιήσει ως τρομοκρατία τη μαζική βία που εκκινείται από ρατσισμό κατά φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τη βία που συνδέεται με την υπεροχή του λευκού και άλλες μορφές φανατισμού, ο κυβερνήτης Αντριου Μ. Κουόμο πρότεινε την Πέμπτη να καταστήσει τη Νέα Υόρκη το πρώτο κράτος που θα ταξινομήσει τις δολοφονίες «τροφοδοτούμενες από μίσος» ως εγχώρια τρομοκρατία.

Ο κ. Κουόμο αποκάλυψε την πρόταση σε μία ομιλία του, σχεδόν δύο βδομάδες μετά τις σφαγές στο Ελ Πάσο του Τέξας και το Ντέιτον του Οχάιο, που προκάλεσαν πολύ οικείες κραυγές για δράση και από τα δύο πολιτικά κόμματα.

Περιγράφοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της «νέας βίαιης επιδημίας» της «υποκινούμενης από μίσος αμερικανικής τρομοκρατίας κατά Αμερικάνων», ο Κουόμο ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις για τη βία με βάση τη φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλες προστατευόμενες τάξεις, σε ισόβια φυλάκιση χωρίς δικαίωμα χάριτος.

«Σήμερα, ο λαός μας είναι τρεις φορές πιθανότερο να υποστεί τρομοκρατική επίθεση από έναν Αμερικανό από εκείνη που πράττει ένας ξένος», δήλωσε. «Τώρα αυτό δεν είναι απλώς απωθητικό. Αυτό δεν είναι μόνο ανήθικο. Αυτό δεν είναι μόνο αντι-αμερικανικό. Είναι παράνομο. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε θεσπίζοντας έναν νέο νόμο για να ταιριάζει στο έγκλημα».

Ενώ το γραφείο του κυβερνήτη δεν έχει κοινοποιήσει κάποια λεπτομέρεια για το νομοθέτημα, είπε ότι μαζικές απώλειες θα οριστούν ένας οποιοσδήποτε θάνατος τουλάχιστον ενός ατόμου και η απόπειρα δολοφονίας τουλάχιστον δύο ακόμη.

Οι νομοθέτες έχουν αγωνιστεί εδώ και χρόνια να καθορίσουν τον όρο καθορισμού -και δίωξης- εσωτερικής τρομοκρατίας, καθώς δεν υπάρχει ομοσπονδιακό αδίκημα για εγχώρια τρομοκρατία.

Ενώ το Κογκρέσο πέρασε ένα νόμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ορίζοντας την εγχώρια τρομοκρατία ως βίαιες πράξεις που σκοπεύουν να εκφοβίσουν πολίτες ή την κυβέρνηση, ο νόμος αυτός δεν δημιούργησε συνοδευτικό ομοσπονδιακό αδίκημα, όπως υπάρχει για τη διεθνή τρομοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available