«ΝΥΤ»: Ενας σύμμαχος του Τραμπ δοκιμάζει τα όρια επιρροής στην Ουάσιγκτον

(AP Photo/Jacquelyn Martin, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο Ελιοτ Μπρόιντι (Elliott Broidy) διέθετε ένα παρελθόν που έδινε ένα πιο παραδοσιακό λόγο στο Λευκό Οίκο να τον έχει σε απόσταση.

Πλούσιος επιχειρηματίας, είχε δηλώσει ένοχος το 2009 για παράνομα δώρα αξίας περίπου ενός εκατ. δολαρίων σε αξιωματούχους της πολιτείας της Νέας Υόρκης να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση μιας επένδυσης 250 εκατ. δολαρίων από το συνταξιοδοτικό ταμείο του κράτους.

Ωστόσο, μία φθινοπωρινή ημέρα, ο κ. Μπρόιντι ξεναγήθηκε στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Για περίπου δύο ώρες συναντήθηκε με μερικούς από τους πιο πανίσχυρους ανθρώπους της Γης, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Τραμπ, του προσωπάρχη του, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και τον γαμπρό του προέδρου Τζάρεν Κούσνερ και συζήτησε κάθε τι, από προσωπικές συστάσεις μέχρι τα οικονομικά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κυρίως, όμως, σύμφωνα με λεπτομερή απολογισμό που έστειλε αργότερα σε έναν συνεργάτη, ο κ. Μπρόιντι μίλησε για τη Μέση Ανατολή ένα θέμα που ήταν από καιρό σημαντικό για αυτόν προσωπικά και γινόταν όλο και πιο σημαντικό για αυτόν οικονομικά.

Καθώς κάθισε με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Μπρόιντι πρότεινε ένα σχέδιο για μια αντιτρομοκρατική δύναμη υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία δήλωσε ότι θα υποστηριχθεί από τη δική του ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας και πληροφοριών, την Circinus, υπό την ηγεσία του Στάνλεϊ Α. ΜακΚρίσταλ (Stanley A. McChrystal), συνταξιούχου στρατηγού και πρώην διοικητή του Αφγανιστάν.

Και σε μια εποχή που ο κ. Μπρόιντι διεξήγαγε μια εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να στρέψει την Ουάσιγκτον ενάντια στο Κατάρ, περιφερειακό αντίπαλο των Σαουδαράβων και των Εμιράτων, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να πει στον Τραμπ ότι το Κατάρ ήταν μέρος ενός «άξονα κακού», σύμφωνα με τον απολογισμό της συνάντησης.

Αυτή η συνάντηση ήταν ένα από τα πιο ενδεικτικά σημεία μιας επιστροφής του κ. Μπρόιντι, ο οποίος, αφού «σνομπαρίστηκε» από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς μετά από την ενοχή του για το 2009, εργάστηκε στον εσωτερικό κύκλο του κ. Τραμπ ως κορυφαίος συλλέκτης εράνων για τις εκλογές του 2016 και την ορκωμοσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available