«ΝΥΤ»: Επιλογή Τραμπ στο ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ δείχνει στροφή στη διεθνή πολιτική και για ΔΝΤ

O κ. Ανταμ Λέρικ/Πηγή: www.aei.org.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Η επιλογή ενός επικριτή του ΔΝΤ υπογραμμίζει τη στροφή του Τραμπ στην Παγκόσμια Πολιτική» (Choice of I.M.F. Critic Highlights Trump’s Reversal of Global Policy), έγραψε ο Λάντον Τόμας Τζ. στη «New York Times», για ένα θέμα που αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η«Financial Times» ανέφερε ότι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει το ΔΝΤ από το να συμμετάσχει στη διάσωση, της οποίας ηγούνται οι Ευρωπαίοι, για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνησή του έχει καταδείξει πως θα τηρήσει πιο σκληρή γραμμή με παγκόσμιους οργανισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη ο Μπιλ Χουιζένγκα (Bill Huizenga), συντηρητικός από το Μίσιγκαν, ο οποίος εκλέχτηκε πρώτη φορά στο Κογκρέσο με την υποστήριξη του «Tea Party» το 2011, ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να είναι αντίθετη προς κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση.

Το πώς θα προσεγγίσει η κυβέρνηση Τραμπ την ελληνική κρίση παραμένει ασαφές. Αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αποκάλεσε την Ελλάδα «πρωταρχικά ευρωπαϊκό θέμα».

Για την «επιλογή Τραμπ» η «ΝΥΤ» έγραψε ότι για σχεδόν 20 χρόνια ο Ανταμ Λέρικ, συντηρητικός οικονομολόγος, ήταν δημόσιος επικριτής διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, επιχειρηματολογόντας ότι αυτά τα ιδρύματα «καίνε» χρήματα φορολογουμένων ενισχύοντας μία κουλτούρα ελιτισμού, διαδώσεων και ελάχιστης υποχρέωσης λογοδοσίας.

Πλέον, ο κ. Λέρικ, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και επισκέπτης καθηγητής στο προσκείμενο δεξιά «American Enterprise Institute», βρίσκεται σε θέση να έχει την ευκαιρία να μετατράψει τη φιλοσοφία του σε πολιτική, μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πρόθεση να τον προτείνει ως αναπληρωτή υφυπουργό του Υπουργείου Οικονομικών για τα διεθνή οικονομικά.

Η επιλογή του κ. Λέριk, ο οποίος είναι καλά γνωστός στους κύκλους της παγκόσμιας οικονομίας για την ευαγγελική του αντίθεση στις διασώσεις τραπεζών, χωρών και επενδυτών, υπογραμμίζει το πως η οικονομική ομάδα του κ. Τραμπ στρέφεται σε επικριτές της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής καθώς αναζητά τρόπο να ανατρέψει την πολιτική της Ουάσιγκτον που επικράτησε για δεκαετίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *