«ΝΥΤ»: Η Ελλάδα μετρά τις πληγές των 10 χρόνων οικονομικής κρίσης -και- στην ψυχική υγεία

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

ΑΘΗΝΑ. To τίμημα της δεκαετούς σχεδόν οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι βαρύ εκτός όλων των άλλων και στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναφέρει σε ανταπόκριση της κ. Νίκης Κιτσαντώνη από την Αθήνα η εφημερίδα «New York Times».

Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν ανησυχητικά κατά την ελληνική κρίση χρέους, λένε ειδικοί και μελετητές, καθώς οι πιστωτές της χώρας επέβαλαν αυστηρά μέτρα λιτότητας, με περικοπές μισθών, αύξηση φόρων και υπονόμευσαν την ικανότητα των υπηρεσιών Υγείας να αντιμετωπίσουν μία κρίση.

Μελέτη της ΕΕ έδειξε πως υπήρξε υπερπληθυσμός σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές και αύξηση 40% στις αυτοκτονίες από το 2010 μέχρι το 2015. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα», που ασχολείται με θέματα ψυχικής υγείας, ανέφερε αύξηση 30% στα τηλεφωνήματα στη γραμμή στήριξης για ανθρώπους που σκέφτονται την αυτοκτονία.

«H οικονομική κρίση έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να σκέφτονται την αυτοκτονία», είναι τα λόγια του Κυριάκου Κατσαδώρου, ο οποίος είναι ο διευθυντής της «Κλίμακας». «Κάποιοι μάλιστα ρωτούν για την ευθανασία», προσθέτει ο ίδιος.

Το ποσοστό αυτοκτονιών είναι σχετικά χαμηλό στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, με 5 ανθρώπους στους 100.000 σε σχέση με το 15,4 στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2016. Αλλά τα νούμερα έχουν αυξηθεί από 3,3 στους 100.000 σε 5 από το 2010 μέχρι το 2016.

Η υψηλότερη ετήσια άνοδος ήταν το 2015 όταν η αριστερή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, οι απεργίες κλιμακώθηκαν μαζί με την κοινωνική αναταραχή, καθώς η χώρα είχε διαμάχη με τους πιστωτές για τους όρους της 3ης διάσωσης.

Το ποσοστό αυτοκτονιών μειώθηκε το 2016 και το 2017, δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας, αλλά αυξήθηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2018, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διπλασιάστηκαν μάλιστα οι αυτοκτονίες για όσους είναι κάτω των 22 ετών. Σημειώνεται ακόμη από τη «ΝΥΤ» ότι πολλές αυτοκτονίες δεν καταγράφονται ως τέτοιες καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αντίθετη στην ταφή όσων πήραν την δική τους ζωή, αλλά και η στάση της Εκκλησίας αλλάζει, λένε ΜΚΟ.

Μεταξύ άλλων, η «NYT» επικαλείται τη μαρτυρία της 68χρονης Αννας για την οποία η κρίση είχε ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις. Ο σύζυγός της, συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου, αυτοκτόνησε σε ένα πάρκο δύο χρόνια πριν, στα 66 του, μετά από μία σειρά περικοπών συντάξεων που επέτειναν την απόγνωσή του.

«Ελεγε συνέχεια ‘εργάστηκα τόσα χρόνια. Τι θα πρέπει να δείξω γι’ αυτό; Πώς θα ζήσουμε;’», δήλωσε η Αννα, που ζήτησε να μη δημοσιευτεί το πλήρες όνομά της, θέλοντας να προστατεύσει την ιδιωτικότητα της οικογένειάς της.

Μετά από δύο χρόνια θεραπείας, πλέον η ίδια είναι εθελόντρια για να βοηθά άλλους που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.

«Η ψυχική υγεία έχει επιδεινωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, με την κατάθλιψη να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», δήλωσε η Ντάνι Μιγιάτοβιτς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε έκθεση του Νοεμβρίου. Αυτό έχει οδηγήσει σε υπερπληθυσμό σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές και σε αύξηση κατά 40% των αυτοκτονιών από το 2010 έως το 2015, ανέφερε η έκθεση.

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας σύστησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ψυχική υγεία τον Νοέμβριο για να προετοιμάσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καθώς και σχέδια για την εκπαίδευση των γενικών ιατρών για την καλύτερη ανίχνευση της κατάθλιψης και άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση του θέματος είναι εμφανή.

Στον «Ευαγγελισμό», ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, δεκάδες ασθενείς υποβάλλονταν σε θεραπεία στους διαδρόμους της ψυχιατρικής πτέρυγας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Απριλίου, «μια απαράδεκτη κατάσταση», όπως έγραψε η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Το καλοκαίρι, το συνδικάτο των εργαζομένων του νοσοκομείου παραπονέθηκε σε έναν εισαγγελέα ότι η κλινική φιλοξενεί διπλάσιους ασθενείς από αυτούς που μπορεί πραγματικά να φιλοξενήσει, με πτυσσόμενα κρεβάτια σε διάδρομους και στα ιατρεία.

«Είναι σαν ένας στάβλος», δήλωσε ο Δρ Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος της ένωσης, προσθέτοντας ότι «όλοι οι ασθενείς, ανεξάρτητα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, λαμβάνουν θεραπεία στον ίδιο χώρο».

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαϊτειο», στην Αθήνα, είναι επίσης γεμάτο από ασθενείς, με τις εισαγωγές να είναι αυξημένες κατά 12,3% το 2017 και τους υπαλλήλους να κατεβαίνουν συχνά σε απεργίες καταγγέλλοντας τις συνθήκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available