«ΝΥΤ»: Η Κύπρος φιλοξενεί τους περισσότερους κατά κεφαλήν πρόσφυγες στην Ε.Ε.

Μετανάστες από την Συρία σε καταυλισμό προσφύγων έξω από την Λευκωσία. (Φωτογραφία αρχείου: AP/Petros Karadjias)

ΚΟΦΙΝΟΥ. ΚΥΠΡΟΣ. Οι αιτούντες άσυλο βρίσκουν πλέον έναν νέο δρόμο για να φτάσουν στον Ευρωπαϊκό «παράδεισο» και δεν είναι άλλος από την διχοτομημένη Κύπρο, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η «New York Times», η οποία προσθέτει πως το «μικρό νησί φιλοξενεί πλέον τους περισσότερους κατά κεφαλήν πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εχοντας λάβει τη σπουδαστική του βίζα, ο Κλίντον Γεγκμπά επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο της «Turkish Airlines» στην πατρίδα του στο Καμερούν, άλλαξε αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και προσγειώθηκε στην βόρεια Κύπρο.

Αλλά, αντί να κατευθυνθεί στο πανεπιστήμιό του στα κατεχόμενα, πέρασε την πράσινη ζώνη και κατευθύνθηκε στην Δημοκρατία της Κύπρου, μέλος της Ε.Ε., αναφέρει η «ΝΥΤ». Σήμερα, αναμένοντας την απόφαση για την αίτηση ασύλου που έχει καταθέσει, ζει σε καταυλισμό προσφύγων στην Κοφίνου, μαζί με άλλους Σύριους, Παλαιστίνιους και Καμερουνέζους.

Ο κ. Γεγκμπά είναι ανάμεσα στους 11.200 ανθρώπους και πλέον που πέρυσι ανακάλυψαν μια εναλλακτική οδό για να εισέλθουν στην Ε.Ε., γεγονός που καθιστά το νησί ως το μέρος με τους περισσότερους κατά κεφαλήν αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Η αρχή έγινε με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας το 2015, την οποία η νεοϋορκέζικη εφημερίδα χαρακτηρίζει «απεγνωσμένη» και σκοπό είχε να αποτρέψει η Ενωση την είσοδο των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Εκτοτε, πολύ λιγότεροι μετανάστες επιχείρησαν να διασχίσουν το Αιγαίο. Αλλά, η Κύπρος αποδείχθηκε η εναλλακτική λύση, η κλειδαρότρυπα για να φτάσουν στην Ε.Ε.

«Ο απλούστερος τρόπος για να περιγράψεις την βόρεια Κύπρο είναι να πεις πως είναι το αεροδρόμιο που λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο transit στον Κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής James Ker-Lindsay, του «London School of Economics», ο οποίος ειδικεύεται στα πολιτικά την νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Προσγειώνεσαι στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν εισέρχεσαι επισήμως σε αυτή εάν δεν περάσεις το σημείο ελέγχου στην πράσινη ζώνη – η οποία δεν είναι καν σύνορο», προσθέτει.

Αυτό κάνουν και οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, με την παρουσία τους σε μια χώρα με πληθυσμό 850.000 να οδηγεί σε μεταναστευτική κρίση, η οποία δεν γίνεται αισθητή στις υπόλοιπες χώρες τις Ε.Ε., τονίζει η «ΝΥΤ».

Μάλιστα ο Yebga εξηγεί ότι πλήρωσε 1.000 ευρώ για το εισιτήριο των Τουρκικών Αερογραμμών και άλλα 1.000 ευρώ για να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο των κατεχομένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «New York Times», δεν είχε ιδέα για τη σύνθετη πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. «Ηθελα μόνο να φτάσω στην Ευρώπη για να είμαι ασφαλής».

Μάλιστα γίνεται αναφορά σε επιτήδειους, οι οποίοι παρουσιάζονται ως πράκτορες για ιδιωτικά πανεπιστήμια στα κατεχόμενα και συχνά προτείνουν αυτή τη διαδρομή σε όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν πολιτικό άσυλο στην ΕΕ, χωρίς όμως να τους εξηγούν την κατάσταση στην Κύπρο.
Πολλοί από τους αιτητές μάλιστα φτάνουν στην Κύπρο νομίζοντας ότι με κάποιο τρόπο είναι συνδεδεμένη με την ηπειρωτική χώρα της Ευρώπης ή ότι η Κύπρος ανήκει στην ζώνη Σένγκεν.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο λόγος που η Κύπρος έχει καταστεί τόσο «δημοφιλής» προορισμός μπορεί να αναζητηθεί στο κλείσιμο των άλλων οδών για την ΕΕ.
Μάλιστα γίνεται αναφορά στην κατάσταση με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα να αποκλείει de facto πίσω την Κύπρο, από τη συμφωνία της με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κροατία και στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, παρευρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ οριοθετούν την εντός διμήνου παρουσίαση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

Στη συνέχεια, σημειώνεται πως, εν όψει της αναθεώρησης της δικής μας μεταναστευτικής πολιτικής, η Κύπρος διεκδίκησε τόσο μέσα από την κατ’ ίδιαν συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο Ylva Johansson όσο και με τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΣ στην σύνοδο την συμπερίληψη προνοιών στην νέα πολιτική για την συγκρότηση ενιαίου καταλόγου ασφαλών χωρών, την ενεργοποίηση των μηχανισμών επιστροφής σε τρίτες χώρες από την FRONTEX, αλλά και την ανάληψη από μέρους της ΕΕ πρωτοβουλίας για επίτευξη συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available