«ΝΥΤ»: Η Deutsche Bank αποσιώπησε έκθεση για ύποπτες συναλλαγές Τραμπ – Διαψεύσεις

Τα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας (AP Photo/Michael Probst).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ειδικοί στο «ξέπλυμα» χρήματος στην τράπεζα Deutsche Bank συνέστησαν το 2016 και το 2017 ότι πολλαπλές μεταφορές που αφορούν νομικά πρόσωπα, ελεγχόμενα από τον Ντόναλντ Τραμπ και το γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, έπρεπε να αναφερθούν σε ομοσπονδιακό παρατηρητή οικονομικών εγκλημάτων.

Αλλά, σύμφωνα με τη «New York Times», οι εκτελεστικοί διευθυντές αγνόησαν τις παρατηρήσεις των ειδικών από το υποκατάστημα της Φλόριδας και δεν ειδοποίησαν ποτέ το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε άμεσα το δημοσίευμα της «New York Times». Με αναρτήσεις του στο Twitter, τη Δευτέρα, ο Τραμπ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι είχε τόσα πολλά χρήματα ως επιχειρηματίας που δεν χρειάζεται τις τράπεζες. Αρνήθηκε επίσης ότι κάποιο μέρος των μετρητών του προήλθε από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η «New York Times», επικαλούμενη πέντε εν ενεργεία και πρώην εργαζομένους της Deutsche Bank, ανέφερε ότι υψηλόβαθμα στελέχη στη γερμανική τράπεζα, που έχει δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες του Τραμπ και του Κούσνερ, απέρριψαν την εισήγηση των υπαλλήλων τους και οι αναφορές αυτές ποτέ δεν κατατέθηκαν στην κυβέρνηση.

Η Deutsche Bank διέψευσε το δημοσίευμα, αλλά η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Οι κατηγορίες αυτές είναι το τελευταίο από τα προβλήματα που πλήττουν την τράπεζα, η οποία την Πέμπτη πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευση των μετόχων της.

Σύμφωνα με τη «New York Times», οι συναλλαγές, κάποιες εκ των οποίων περιλάμβαναν το ίδρυμα Τραμπ, που έχει πλέον διακόψει τη λειτουργία του, σήμαναν συναγερμό σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που είχε σχεδιαστεί για να εντοπίζει παράνομη δραστηριότητα, σύμφωνα με τους πρώην υπαλλήλους της τράπεζας.

Τα αρμόδια μέλη του προσωπικού, που εξέτασαν τις συναλλαγές, συνέταξαν εκθέσεις για λεγόμενη ύποπτη δραστηριότητα που έκριναν ότι έπρεπε να αποσταλούν σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών που καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Deutsche Bank απάντησε με διάψευση του δημοσιεύματος: «Ποτέ δεν απετράπη ερευνητής από το να παραπέμψει σε ανώτερα κλιμάκια δραστηριότητα δυνητικά ύποπτη», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι κάποιος μετατέθηκε σε άλλη θέση ή απολύθηκε σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ανησυχίες αναφορικά με κάποιον πελάτη είναι απολύτως ψευδής».

Η Deutsche αντιμετωπίζει μια σειρά από πονοκεφάλους. Οι επενδυτές ζητούν από την τράπεζα να περιορίσει τον επενδυτικό της τομέα, ύστερα από την αποτυχία των συνομιλιών συγχώνευσης με ανταγωνιστική της τράπεζα την ώρα που είναι αποθαρρυντικές οι προβλέψεις για την κερδοφορία της. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές φοβούνται επίσης ότι η Deutsche μπορεί να αποτύχει στα αμερικανικά stress tests.

Το δημοσίευμα της «ΝΥ Times» ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της τράπεζας θεώρησαν την απόφαση, να μην γίνει αναφορά των συναλλαγών, αποτέλεσμα μιας χαλαρής προσέγγισης στους νόμους για το «ξέπλυμα» χρήματος.

Δήλωσαν ότι υπάρχει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας απορρίπτουν τις αναφορές για να προστατεύουν τις σχέσεις με προσοδοφόρους πελάτες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μία εργαζόμενη που εξέτασε κάποιες συναλλαγές δήλωσε ότι παύθηκε πέρυσι αφού διατύπωσε ανησυχίες για τις πρακτικές της τράπεζας, ανέφερε η εφημερίδα.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ δήλωσε στο «Reuters» ότι το «θέμα είναι απολύτως ανοησίες». «Δεν έχουμε καμία γνώση για συναλλαγές με την Deutsche Bank που να έχουν επισημανθεί. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε επιχειρησιακούς λογαριασμούς στη Deutsche Bank», δήλωσε.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι εκπρόσωπος της Kushner Companies χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί σχέσεων που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος «κατασκευασμένους και απολύτως ψευδείς».

Σύμφωνα με τη «ΝΥ Times», η φύση των συναλλαγών δεν είναι σαφής. Κατασκευαστές ακινήτων όπως ο Τραμπ και ο Κούσνερ, κάποιες φορές κάνουν συμφωνίες μεγάλες με μετρητά, και στο εξωτερικό και αυτές μπορεί να προκαλέσουν έλεγχο για πιθανό «ξέπλυμα».

Οι κόκκινες σημαίες που σήκωσαν οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι συναλλαγές ήταν ακατάλληλες. Οι τράπεζες επιλέγουν μερικές φορές να μην υποβάλλουν αναφορές ύποπτων ενεργειών, εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων τους είναι αδικαιολόγητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available