«ΝΥΤ»: Οικονομική αναγέννηση από τις «χρυσές βίζες», με κοινωνικό κόστος

(Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Λιγότερο από ένα χρόνο αφού η Ελλάδα εξήλθε από την διάσωση πολλών δισεκατομμυρίων των διεθνών πιστωτών, η Αθήνα βιώνει μία επενδυτική έκρηξη, ανέφερε η «New York Times» σε άρθρο της Λιζ Αλντερμαν (Liz Alderman), στο οποίο συνεισέφεραν οι Εκο Χούι (Echo Hui) από το Σίνδεϊ και η Μαρία Λουκά από την Αθήνα.

Σύγχρονα νέα ξενοδοχεία με θέα στην Ακρόπολη γεμίζουν τον ορίζοντα. Εργαζόμενοι στις κατασκευές διαμορφώνουν διαμερίσματα, τα οποία ανήκουν σε Ελληνες που χρειάζονται μετρητά και τα μετατρέπουν γρήγορα σε οικίες για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, Airbnbs ή πολυτελείς κατοικίες για ξένους.

Χιλιάδες αναζητούν βίζα, πολλοί από αυτούς Κινέζοι επενδυτές που ψάχνουν ευκαιρίες στο real estate και φτάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Κέρκυρα σε αναζήτηση σπιτιών, ώστε να αποκτήσουν ευρωπαϊκή βάση.

Οι εγχώριοι ιδιοκτήτες, έχοντας πιεστεί από την μακρά οικονομική κρίση, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν από την επενδυτική ευκαιρία. Πωλούν διαμερίσματα ή νοικιάζουν σπίτι σε τουρίστες με φρενήρη ρυθμό, ο οποίος ταχέως αλλάζει την αγορά στέγασης.

Οι νεοφερμένοι κυνηγούν τις αποκαλούμενες «χρυσές βίζες» (golden visas), τις οποίες άλλες χώρες χτυπημένες από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια για να προσελκύσουν επενδυτές ώστε να μπορέσουν να έχουν οικονομική ανάκαμψη.
Αν ξοδέψει κανείς το ελάχιστο 250.000 ευρώ για να αγοράσει ένα σπίτι στην Ελλάδα εξασφαλίζει μία 5ετή βίζα με τη δυνατότητα ανανέωσης.

Η Ελλάδα εισήλθε πρόσφατα σε αυτή την αγορά, εν μέρει επειδή η κρίση ήταν στο απόγειό της το 2011 – αλλά αποτελεί πλέον έναν καυτό προορισμό για όσους διαθέτουν χρήματα.

Η κυβέρνηση άρχισε να διαθέτει χρυσές βίζες το 2013, προσελκύοντας επενδυτές από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Εντούτοις, η μεταστροφή αυτή έχει κόστος. Ενώ η άνοδος στις τιμές των ακινήτων ωφελούν τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές πλήττονται.

Οι οικογένειες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση και ταυτόχρονα αναγκάζονται να μετακινηθούν από τις γειτονιές της εργατικής τάξης, καθώς αυτές καταλαμβάνονται από τις επενδυτικές εταιρείες. Κάτοικοι σχολιάζουν ότι η κατάσταση ομοιάζει με αυτή στη Βαρκελώνη, όπου οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν από το κέντρο.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον κορυφαίο προορισμό για τη μεσαία τάξη της Κίνας, σχολιάζει εκπρόσωπος κινεζικής επενδυτικής εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προγράμματος χρυσής βίζας.

Οι Κινέζοι αισθάνονται άνετα να πηγαίνουν στην Ελλάδα, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Cosco. Κινέζοι πελάτες συχνά μεταβαίνουν στην Ελλάδα με μετρητά, κάνοντας μεταφορά των κεφαλαίων τους μέσω ξένων παραρτημάτων κινεζικών τραπεζών και αγοράζουν ακίνητη περιουσία.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πρόσφατα ενισχύσει τον έλεγχο των συναλλαγών, καθώς κάποιες ελληνικές εταιρείες επέτρεπαν να γίνονται συναλλαγές με Κινέζους πελάτες μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι τιμές των ακινήτων φαίνεται να ανακάμπτουν μετά την υποχώρηση 40% που ξεκίνησε το 2010.
Η Ελλάδα κινδύνεψε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ το 2015, αλλά η σταθερότητα σιγά-σιγά επιστρέφει, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τον τουρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε το περασμένο έτος με ρεκόρ αφίξεων 33 εκατομ. επισκεπτών.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως η Thomas Cook και η Wyndhham Hotels επενδύουν δισεκατομμύρια στον τομέα του τουρισμού και δεκάδες ξενοδοχεία ανοίγουν. «Βλέπουμε να υπάρχει ανανεωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα», σχολιάζει και ο επικεφαλής της Enteprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης. Ιδιωτικά επενδυτικά funds επίσης, επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες ακινήτων.

Κάποιες αρχίζουν να αγοράζουν χρεόγραφα που υπόκεινται σε ενυπόθηκα δάνεια ή σε ακίνητα που πωλούνται από ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να απαλλαχτούν από τα «κόκκινα» δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 2%, πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι άδειες οικοδόμησης εκτινάχθηκαν κατά 10%.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές προσπαθούν να μετατρέψουν τα ακίνητα σε κερδοφόρες επενδύσεις βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, που πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, μειώνοντας ωστόσο, την προσφορά προσιτής στέγασης για τους μέσους Ελληνες. Το δημοσίευμα στη συνέχεια φιλοξενεί μαρτυρίες κατοίκων που κατέφυγαν στη μετατροπή οικιών σε airbnbs προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Την ίδια ώρα το πρόγραμμα χρυσής βίζας έχει ανοίξει την αγορά ακινήτων και αναμορφώσει τις τιμές. Σύμφωνα με έρευνα, τα περισσότερα μέσα διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα ελληνικά νησιά πωλούνται 250.000 ευρώ, το ποσό ακριβώς που χρειάζονται οι επενδυτές για να λάβουν τη χρυσή βίζα.

Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει περίπου 10.000 επενδυτές από την Κίνα, την Ρωσία και άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες, φέρνοντας περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία πέντε έτη. Επισημαίνεται ότι κινεζικές επενδυτικές εταιρείες, κατά κύριο λόγο έχουν αγοράσει πολυκατοικίες σε όλη την Αθήνα, καθώς και σε χαμηλού κόστους γειτονιές αλλά και σε δύσκολες περιοχές όπως τα Εξάρχεια.

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας, μέσω μαρτυριών κατοίκων, ότι παρά την ανάπτυξη, οι εξελίξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές δυσκολίες στους κατοίκους, ιδίως των πιο υποβαθμισμένων περιοχών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available