«ΝΥΤ»: Ο Τραμπ δεν μείωσε το εμπορικό έλλειμμα, όπως υποσχέθηκε, το αύξησε

(AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ») Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών διευρύνθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, κατά 5,4% και έφτασε τα 481,3 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στο πρόβλημα αυτό δεν βοήθησε και πολύ ώστε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Προέδρου να το συρρικνώσει.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα, τόσο σε προϊόντα όσο και υπηρεσίες κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα αυξήθηκε σε σχέση με την περυσινή περίοδο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17.8 δισ. δολάρια.

Αφού η κυβέρνηση Τραμπ και η Κίνα κατέληξαν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον εμπορικό τους πόλεμο, τον περασμένο μήνα, που είχε αρχίσει να βαραίνει την παγκόσμια οικονομία, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να εργάζονται προσπαθώντας να επιτύχουν μια προσωρινή εμπορική συμφωνία.

Κάποιοι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα υπολείπεται των μετασχηματιστικών αλλαγών που είχε αρχικά ζητήσει η κυβέρνηση Τραμπ και τελικά ίσως να μην αξίζει τον πόνο που προκάλεσαν οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ στα κινέζικα προϊόντα.

Μέχρι τώρα, ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ δεν είχε το αποτέλεσμα που ο ίδιος προσδοκά και αφορά την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Στην πραγματικότητα, ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων λένε ότι έχουν πληγεί από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο εμπορικός του πόλεμος.

Ο Πίτερ Μπράγκντον (Peter Bragdon), εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «Columbia Sportswear», ανέφερε ότι η εταιρεία ήταν συνηθισμένη να ελίσσεται μέσα από κακή κυβερνητική πολιτική, αλλά «κανείς δεν έχει συνηθίσει να ελίσσεται σε μία κυβερνητική πολιτική τόσο φρικτή. Είναι χαοτική και ασυνάρτητη», δήλωσε.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχουν επιβραδυνθεί οι επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έξαιτίας αυτού του χάους», πρόσθεσε ο κ. Μπράγκντον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available