«ΝΥΤ»: Πιο σκληρή στάση Τραμπ στο μεταναστευτικό

(AP Photo/David J. Phillip, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εκκαθάριση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στην οποία προβαίνει ο πρόεδρος Τραμπ αποκαλύπτει ότι σκληραίνει τη στάση του στο μεταναστευτικό.

Και ανάμεσα στα μέτρα αναμένεται να επαναφέρει τον διαχωρισμό γονέων από παιδιά, ανέφερε η «ΝΥΤ», επικαλούμενη πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Τραμπ ωστόσοο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα επαναφέρει την πολιτική διαχωρισμού των παιδιών από τις οικογένειές τους, που πέρασαν παράνομα τα σύνορα της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επεσήμανε η «ΝΥΤ», ταρακούνησε τις τάξεις των κορυφαίων αξιωματούχων, αφού για μήνες τους ζητούσε να πάρουν αυστηρότερα μέτρα ώστε να σταματήσουν την αυξημένη ροή μεταναστών που περνούν τα σύνορα με τις οικογένειές τους. Και θύμωσε για τις -όπως θεωρεί- υπερβολικές νομικίστικες αρνήσεις να κάνουν ό,τι αυτός θεωρεί αναγκαίο.

Ετσι μία ημέρα μετά την αναγκαστική παραίτηση της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε και την απομάκρυνση του Ρίτσαρντ Ντ. Αλες, (Randolph D. Alles), διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας που είχε ήδη πέσει σε δυσμένεια πριν ακόμη παρατηρηθεί κενό ασφάλειας στο θέρετρο, Μαρ -α- Λάγκο, που η υπηρεσία το χρέωσε στους υπαλλήλους του Τραμπ.

Αυτός ο θυμός έγινε αισθητός όταν ένας δικαστής στη Βόρεια Καλιφόρνια μπλόκαρε ένα μέτρο του Τραμπ που υποχρεώνει μετανάστες να αναμένουν στο Μεξικό το αποτέλεσμα της αίτησής τους για άσυλο.

Είναι η διάταξη με το χαρακτηριστικό όνομα «migrant protection protocols» για την οποία ο δικαστής Ρίτσαρντ Σίμποργκ (Richard Seeborg) αποφάνθηκε ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει την εξουσία να την εφαρμόσει. Την ίδια διάταξη νομικοί της μετανάστευσης χαρακτήρισαν ως «απάνθρωπη και παράνομη».

Οι άμεσοι στόχοι της οργής του Προέδρου για την κατάσταση στα σύνορα ήταν οι αξιωματούχοι τους οποίους θεώρησε ως ανεπαρκώς σκεπτόμενους:

Την Κίρστεν Νίλσεν, και τον Ρον Βιτιέλο (Ron Vitiello), για τον οποίο αποσύρθηκε η αναμενόμενη ανάδειξή του ως επικεφαλής της υπηρεσίας Επιβολής Νόμου Μετανάστευσης και Τελωνείων, αμέσως μετά που ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε με αυστηρότητα».

Ο Βιτιέλο που είναι για χρόνια στέλεχος της Υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει την έγκριση του διορισμού του από μία επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ ήταν απαραίτητη η έγκριση του διορισμού του κι από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη επίδραση της έκρηξης απογοήτευσης του Οβάλ Γραφείου είναι πιθανό να είναι μια σειρά σκληρών πολιτικών που ξεχωρίζουν ακόμη και σε μια κυβέρνηση που αποσκοπεί στη μείωση της νόμιμης και της παράνομης μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, αρκετοί από τους ανθρώπους του Τραμπ στο θέμα της μετανάστευσης τον παροτρύνουν για ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται περισσότεροι περιορισμοί κριτηρίων για αιτήσεις ασύλου, δραστικότερα μέτρα κλεισίματος σταθμών εισόδου στα μεξικάνικα σύνορα, μία εκτελεστική διαταγή να τελειώνει η υπηκοότητα με τη γέννηση, πιο επιθετική οικοδόμηση συνοριακού τείχους και τέλος, ενίσχυση στρατευμάτων στα σύνορα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Σε μία κυβέρνηση που είναι γνωστή για το χάος και τις αποφάσεις τελευταίας στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο ποιες πολιτικές θα αποφασίσει ο Πρόεδρος να υλοποιήσει. Αλλά απομακρύνοντας την κα Νίλσεν, τον κ. Βιτέλιο και πιθανώς άλλους, ο κ. Τραμπ γίνεται αποδέκτης φωνών που κάποιες φορές του εφιστούν την προσοχή για πράξεις που θεωρούνται παράνομες ή ανόητες.

Οπως έγραψε η «Washington Post», ο κορυφαίος υψηλόβαθμος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τσαρλς Γκράσλεϊ (Charles E. Grassley) από την Αϊόβα, προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο να μην απομακρύνει άλλον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, εννοώντας ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί ο Λι Φράνσις Κίσνα (Lee Francis Cissna) διευθυντής των Υπηρεσιών Υπηκοότητας και Μετανάστευσης.

Μιλώντας στην «Washington Post», ο γερουσιαστής Γκράσλεϊ δήλωσε «πολύ, πολύ ανήσυχος» σχετικά με αναφορές ότι ο Κίσνα μπορεί να είναι επόμενος στις αποχωρήσεις που ξεκίνησαν όταν ο Λευκός Οίκος ξαφνικά απέσυρε την υποψηφιότητα του Ρόναλντ Βιτιέλο ως διευθυντού της υπηρεσίας Επιβολής Νόμου Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Στο μεταξύ, βγαίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το παρασκήνιο απομάκρυνσης της υπουργού Νίλσεν.

Σύμφωνα με το CNN, σε συνάντηση που έγινε πριν από δύο Πέμπτες στο Οβάλ Γραφείο, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και της Νίλσεν, του υπουργού των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, των υψηλόβαθμων συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, Μερσέντες Σλαπ, Νταν Σκαβίνο, του δικηγόρου του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνι, αλλά κι άλλων αξιωματούχων, ο πρόεδρος Τραμπ «ήταν έξαλλος κι οργισμένος, λέγοντας ότι η συνοριακή ασφάλεια ήταν το ζήτημα» για τον ίδιο, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που έλαβαν μέρος.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στη Νίλσεν και στον Πομπέο να κλείσουν την συνοριακή είσοδο στο Ελ Πάσο, την επόμενη ημέρα το μεσημέρι (Παρασκευή 22 Μαρτίου).

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπήρχε κατά τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρούσε στο κλείσιμο κι άλλων σημείων συνοριακής διέλευσης.

Η Νίλσεν από την πλευρά της είχε υποστηρίξει ότι αυτό θα ήταν μία κακή ή ακόμη και μία επικίνδυνη ιδέα, τονίζοντας ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Αμποτ, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ίδια πρότεινε την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου που προέβλεπε την επιβράδυνση της διαδικασίας εισόδου από τα σημεία συνοριακού ελέγχου.

Η Νίλσεν υποστήριξε επίσης, ότι στην περίπτωση που έκλειναν όλα τα σημεία συνοριακής διέλευσης θα διακόπτονταν το νόμιμο εμπόριο, αλλά και οι νόμιμες επισκέψεις τουριστών, ενώ οι μετανάστες θα πήγαιναν πίσω από τα σημεία νόμιμης εισόδου.

Σύμφωνα με δύο πηγές που ήταν παρούσες στην ίδια αίθουσα, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε «δεν με ενδιαφέρει».

Δεκάδες πηγές στο «Αssociated Press» αναφέρουν ότι η Νίλσεν πίεσε τον Τραμπ να το ξανασκεφτεί. Το υπουργείο της ήδη είχε εκτρέψει εκατοντάδες συνοριακούς φύλακες σε ορισμένα σημεία διέλευσης και αν κλείσουν τα σύνορα, είπε, οι μετανάστες θα βρουν άλλα σημεία παράνομης εισχώρησης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφτηκε την πόλη Γκαλέξικο στην Καλιφόρνια, όπου και δήλωσε: «Είμαστε γεμάτοι, το σύστημά μας είναι γεμάτο, η χώρα μας είναι γεμάτη, δεν μπορούν να έρθουν μέσα! Η χώρα μας είναι γεμάτη, τι μπορείτε να κάνετε; Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε άλλους, η χώρα μας είναι γεμάτη. Συγγνώμη, δεν μπορείτε να έρθετε. Είναι πολύ απλό».

Παρασκηνιακά και σύμφωνα με δύο πηγές στο CNN, ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους συνοριακούς φύλακες να μην επιτρέπουν την είσοδο στους μετανάστες. «Να τους λέτε ότι δεν μπορούμε», είπε. «Στην περίπτωση που οι δικαστές σάς προκαλούν προβλήματα, να λέτε, ‘Συγγνώμη δικαστή. Δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχουμε τον χώρο’».

Μετά την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από την αίθουσα, οι συνοριακοί πράκτορες ζήτησαν περισσότερες συμβουλές από την ηγεσία τους, που τους απάντησε ότι δεν τους δίνει αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, τονίστηκε στους πράκτορες ότι αν ενεργήσουν όπως τους είπε ο πρόεδρος Τραμπ, τότε, αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη. Πρέπει να τηρήσετε το νόμο, ήταν η απάντηση της ηγεσίας.

Πηγές: «ΝΥΤ» «WP» «CNN», «ΑΡ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available