Προσωπάρχης του Τραμπ στο Λευκό Οίκο ο ομογενής Ρινς Πρίμπους

Ο κ. Ρινς Πρίμπους κατά τον χαιρετισμό του, μετά την ανακοίνωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του κ. Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε ειδικά τον ομογενή στο βήμα. AP Photo/Julie Jacobson.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μια σημαντική ανακοίνωση για την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ προχώρησε την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όρισε τον Ρινς Πρίμπους, προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο. Επιπλέον, ο Στιβ Μπάνον, ορίστηκε ως επικεφαλής της στρατηγικής του κ. Τραμπ και ανώτατος σύμβουλός του.

Ο κ. Πρίμπους, μακροβιότερος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, ανέρχεται σε ένα πολύ ψηλό σκαλί της εξουσίας στην κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο 44χρονος από το Ουισκόνσιν, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, θα είναι ο άνθρωπος που θα ελέγχει την πρόσβαση προς τον εκλεγμένο Πρόεδρο, θα καθοδηγεί τις πολιτικές αποφάσεις, και συχνά, θα είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα απευθύνεται ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ πριν πάρει τις τελικές σημαντικές του αποφάσεις.

«Μαζί, ήμασταν σε θέση να διαχειριστούμε πολλές αποφάσεις που πήραμε αναφορικά με την εκστρατεία», δήλωσε ο κ. Πρίμπους στο «NBC», την Δευτέρα. «Πήγε πάρα, πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε αναφερόμενος στην άρτια συνεργασία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία οδήγησε στην εκλογική επικράτηση του μεγιστάνα έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Στιβ και ο Ρινς είναι ηγέτες με πολλά προσόντα και εργάστηκαν από κοινού στην εκστρατεία μας που μας οδήγησε σε μια ιστορική νίκη», είχε δηλώσει με την σειρά του ο κ. Τραμπ την Κυριακή. «Τώρα θα τους έχω και τους δύο μαζί μου στον Λευκό Οίκο ώστε να εργαστούμε και να κάνουμε την Αμερική σπουδαία και πάλι», ανέφερε κατά την ανακοίνωση των ονομάτων των δύο κορυφαίων συμβούλων του.

Από τη σκοπιά της πολιτικής τακτικής, ο ορισμός του κ. Πρίμπους ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου σηματοδοτεί μια κίνηση προσέγγισης των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς ο ομογενής πολιτικός διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Πολ Ράιαν, του οποίου οι σχέσεις με τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο ήταν κάθε άλλο παρά άρτιες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Από την άλλη, η τοποθέτηση του κ. Μπάνον ως κορυφαίου συμβούλου του, σημαίνει πως ο κ. Τραμπ δεν απεμπολεί την προεκλογική επικριτική του θέση προς το «κατεστημένο της Ουάσιγκτον» και το άνοιγμά του προς την υπερσυντηρητική Δεξιά, καθώς ο εκτελεστικός πρόεδρος του «Breitbart News» αφενός θεωρείται ανεξάρτητος και μη κομματικός και αφετέρου έχει μεγάλη επιρροή στο ακροδεξιό Tea Party.

Ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος αναμένεται να έχει πολλούς αναπληρωτές, μεταξύ των οποίων η Κάτι Γουόλς, η προσωπάρχης του στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών. Είναι κοντινή του συνεργάτης και βοήθησε να διασφαλιστεί μία στενή εργασιακή σχέση μεταξύ της λειτουργικής δομής του κόμματος και της εκστρατείας του κ. Τραμπ.

Καθώς ο κ. Τραμπ αποκήρυξε την προκριματική διαδικασία στο κόμμα ως χειραγωγούμενη, και, κατά περιστάσεις, απείλησε να συνεχίσει την εκστρατεία του ως ανεξάρτητος, ο κ. Πρίμπους παρέμεινε ουδέτερος. Οταν ο κ. Τραμπ εξασφάλισε το χρίσμα του κόμματος, ο κ. Πρίμπους στάθηκε στο πλευρό του.

Επιφανειακά, οι δύο άντρες δύσκολα θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί. Ενώ ο 70χρονος κ. Τραμπ είναι γνωστός, έγραψε η «Νew Υork Τimes», για την θρασύτητά του και μερικές φορές κακία του, ο πολύ νεότερος κ. Πρίμπους θεωρείται χαμηλού προφίλ και ταπεινός.

Γεννημένος στο Ουισκόνσιν, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο κ. Πρίμπους δεν είχε ποτέ αντίστοιχη θέση ή εμπειρία στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, έχει υπηρετήσει ως πολιτειακός υπουργός Οικονομικών και ανήλθε στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών στο Ουισκόνσιν έως τη θέση του προέδρου, θέτοντας έτσι υποψηφιότητα για την Εθνική Επιτροπή, στην οποία έγινε γενικός σύμβουλος του επικεφαλής τότε, Μάικλ Στιλ.

Ο κ. Πρίμπους, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής το 2011, διαδεχόμενος τον κ. Στιλ, υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει το κόμμα και να εξυγιάνει τα οικονομικά του.

Κατά διαστήματα, ο κ. Πρίμπους αναγκάστηκε να πιέσει τους Ρεπουμπλικανούς να στηρίξουν τον υποψήφιο παρά τις επιφυλάξεις τους. Οταν άλλωστε ο κ. Τραμπ πήρε τον λόγο κατά την επινίκια ομιλία του, νωρίς την Τετάρτη, εξέφρασε τη σαφή εκτίμησή του προς τον κ. Πρίμπους. «Δεν είχα ποτέ ούτε δευτερόλεπτο κακή σχέση μαζί του», είπε ο κ. Τραμπ και συμπλήρωσε: «Είναι ένας απίστευτος αστέρας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *