«ΝΥΤ»: Πώς ο δράστης του Ελ Πάσο μιμούνταν αντιδραστικούς των συντηρητικών ΜΜΕ

(AP Photo/John Locher, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Ο Τάκερ Κάρλσον (Tucker Carlson) τον περσινό Απρίλιο στην εκπομπή του σε ώρα ακροαματικότητας στο «Fox News» είπε στους θεατές να μην ξεγελαστούν.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονταν στις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική δεν ήταν πρόσφυγες. «Κάποιος στην εξουσία θα προστατέψει την Αμερική αυτή τη φορά;» αναρωτήθηκε «ή οι ηγέτες θα καθίσουν παθητικά ενώ συνεχίζεται η εισβολή;».

Οταν μία άλλη ομάδα προσέγγισε τα σύνορα έξι μήνες αργότερα, η Αν Κούλτερ (Ann Coulter), εμφανιζόμενη ως προσκεκλημένη της Ζανίν Πίρο (Jeanine Pirro), πάλι στο «Fox News», πρότεινε μια απερίσκεπτα βίαιη πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσει η ροή των μεταναστών: «Μπορείτε να πυροβολήσετε εισβολείς» είπε!

Λίγες μέρες μετά, ο Ρας Λίμπαου (Rush Limbaugh) εξέδωσε μια ζοφερή πρόγνωση στα εκατομμύρια των ραδιοφωνικών του ακροατών: Αν οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική δεν σταματήσουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν την ταυτότητά τους.

«Ο στόχος είναι να αραιωθεί και τελικά να εξαλειφθεί ή να διαγραφεί αυτό που είναι γνωστό ως η ξεχωριστή ή μοναδική αμερικανική κουλτούρα», δήλωσε ο κ. Λίμπαου, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ονομάζουν αυτό ως εισβολή».

Υπάρχει ένας εντυπωσιακός βαθμός αλληλεπικάλυψης μεταξύ των λέξεων των προσωπικοτήτων των δεξιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της γλώσσας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος του Τέξας που ομολόγησε ότι σκότωσε 22 ανθρώπους σε ένα «Walmart» στο Ελ Πάσο αυτόν το μήνα.

Σε μια ανάρτηση 2.300 λέξεων που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «8chan», ο δολοφόνος έγραψε ότι «απλά υπερασπίζει τη χώρα του από πολιτισμική και εθνοτική αντικατάσταση που προκλήθηκε από μία εισβολή».

Δεν είναι ξεκάθαρο τι διαμόρφωσε τελικά τις απόψεις του άσπρου 21χρονου ένοπλου ή αν ήταν ενήμερος από τα σχόλια των Μέσων αυτών. Αλλά η ανάρτησή του περιέχει αμέτρητες αναφορές στην «εισβολή» (invasion) και πολιτιστική «αντικατάσταση» (replacement), ιδέες που μέχρι πρόσφατα υποβαθμίζονταν στα άκρα της εθνικιστικής δεξιάς.

Μια εκτεταμένη ανασκόπηση της «Νew York Times» των δημοφιλών πλατφορμών Μέσων Ενημέρωσης βρήκε εκατοντάδες παραδείγματα γλώσσας, ιδεών και ιδεολογιών που επικαλύπτονταν με τη γραπτή δήλωση του μαζικού δολοφόνου – ένα κοινό λεξιλόγιο της μισαλλοδοξίας που προκαλεί φόβους στους μετανάστες του χρώματος. Τα προγράμματα, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, φτάνουν σε εκατομμύρια επισκέπτες.

Στα τέσσερα χρόνια από τότε που ο κ. Τραμπ ηλέκτρισε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους με σχιζοφρενικά σχόλια σχετικά με τους μουσουλμάνους και τους Μεξικανούς, η δαιμονοποίηση των αναφορών σε μετανάστες έγινε πιο διαδεδομένη στα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα της «ΝΥΤ».

Μερικές φορές οι ραδιοτηλεοπτικοί οικοδεσπότες επαναλαμβάνουν τις καταληκτικές φράσεις του Προέδρου. Αλλες φορές ο Πρόεδρος φαίνεται να παίρνει τα λόγια του από τους τηλεοπτικούς ειδικούς. Το σωρευτικό αποτέλεσμα είναι ένας δημόσιος διάλογος, στον οποίο τα δυσφημιστικά συναισθήματα για τους μετανάστες είναι κοινά.

Η ανάλυση της «ΝΥΤ» εξέτασε τα τελευταία πέντε χρόνια τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά εκπομπών από «Fox News», «CNN» και «MSNBC» για να μετρήσει τη συχνότητα όρων όπως «εισβολή» και «αντικατάσταση». Τα τμήματα που συμπεριέλαβαν αυτή τη γλώσσα επαληθεύτηκαν παρακολουθώντας κλιπ των εκπομπών για να προσδιορίσουν αν οι οικοδεσπότες και οι επισκέπτες μιλούσαν με τα δικά τους λόγια ή μιλούσαν για τη γλώσσα των άλλων.

«Είναι κάτι σαν φαύλος κύκλος», δήλωσε ο συντηρητικός συγγραφέας Ουίλιαμ Κρίστολ (William Kristol), ένας Ρεπουμπλικανός επικριτής του κ. Τραμπ που εργάστηκε στο «Fox News» και σε άλλα δίκτυα. «Κάτι λέγεται στο ‘Fox News’, και ο Τραμπ το επαναλαμβάνει και αυτό το νομιμοποιεί – και έπειτα κάποιος άλλος πηγαίνει λίγο μακρύτερα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η χρήση όσων θα θεωρούταν κάποτε αληθινά ακραία και ακατάλληλη και μερικές φορές συνωμοσιολογική, και μερικές φορές ως απάνθρωπη γλώσσα είναι πραγματικά εντυπωσιακή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available