«ΝΥΤ»: Σε αναμονή ανακοίνωσης της προεδρικής υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν

Ο κ. Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Rick Bowmer, αρχείο)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Σιγά σιγά συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ ως προς την εκστρατεία για την προεδρική υποψηφιότητα του Τζόζεφ Μπάιντεν, γράφει η «NYT».

Ο πυρήνας των συμβούλων του έχει αρχίσει να προσφέρει θέσεις προεκλογικής εκστρατείας σε έμπειρους Δημοκρατικούς στρατηγικούς σχεδιαστές. Αποβλέπουν σε κεντρικά γραφεία στο Ντελαγουέαρ ή στην κοντινή Φιλαδέλφεια και ξεκίνημα στις αρχές Απριλίου. Η οικογένεια του κ. Μπάιντεν είναι, επίσης, έτοιμη και η σύζυγός του, Τζιλ, ενθουσιασμένη.

Ο κ. Μπάιντεν επίσης προσεγγίζει ιδιωτικά σημαντικούς Δημοκρατικούς με επιρροή, συμπεριλαμβανομένων δωρητών του κόμματος, μελών του Κογκρέσου, και συμμάχους σε προκριματικές διαφόρων πολιτειών, για να μετρήσει την υποστήριξή τους. Ενας πυλώνας του οργανωμένου συνδικαλισμού, η Διεθνής Ενωση Πυροσβεστών είναι έτοιμη να τον στηρίξει στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Και στις πρόσφατες εβδομάδες, ο στρατηγικός σχεδιαστής του κ. Μπάιντεν, ο Στιβ Ριτσέτι (Steve Ricchetti), έχει καλέσει ορισμένους πιθανούς υποψηφίους και τους βοηθούς τους για να αναφέρουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος είναι πολύ πιθανόν να εισέλθει στην προεκλογική κούρσα και τελικά να πουν ότι έχει 95% αποφασίσει να τρέξει, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ωστόσο, ενώ ο κ. Μπάιντεν δικαιούται να προετοιμαστεί για τον αγώνα προς τον Λευκό Οίκο, περισσότερο από ό,τι πριν 4 χρόνια όταν απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον έπρεπε να διαχειριστεί τον θάνατο του γιου του, τώρα λείπει ένα καίριο στοιχείο: Η πλήρης και τελική συγκατάθεση του ίδιου του πρώην αντιπροέδρου.

Αυτό το σκηνικό, με τους πρόθυμους οπαδούς να έχουν ετοιμάσει πλήρως τα της προεκλογικής εκστρατείας και τον Μπάιντεν να αμφιταλαντεύεται, έχει κρατήσει τον προκριματικό αγώνα του Δημοκρατικού Κόμματος σε αναμονή.

Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αναδεικνύει πιθανώς και την πιο αναπάντητη ερώτηση για την εκστρατεία του 2020, καθώς η είσοδός του θα διαμορφώσει τις προκριματικές των Δημοκρατικών δίνοντάς τους έναν σαφή πρωταγωνιστή.

Σαν υποψήφιος, ο κ. Μπάιντεν θα δώσει στους Δημοκρατικούς μία ξεκάθαρη εναλλακτική λύση από τους σκληρούς φιλελεύθερους που τώρα κυριαρχούν στον αγώνα και θέτουν σε δοκιμασία το παλιό πολιτικό προφίλ σε μία στιγμή που το κόμμα πεινάει για φρέσκα πρόσωπα αλλά ακόμη περισσότερο για μία νίκη στον αγώνα για την προεδρία.

«Πιστεύω απόλυτα ότι θα τρέξει» δήλωσε ο βουλευτής Τσέντρικ Ρίτσμοντ (Cedric Richmond) από τη Λουιζιάνα, ο οποίος μίλησε με τον Μπάιντεν στο τηλέφωνο την περασμένη εβδομάδα.

«Μπορεί να έχει κάποιες αμφιβολίες ακόμη στο μυαλό του, αλλά καμία στο δικό μου» είπε.
Ο κ. Ρίτσμοντ, πρώην επικεφαλής της Βουλευτικής Μαύρης Συνέλευσης (Congressional Black Caucus) εξέφρασε την πίστη του ότι ο πρώην αντιπρόεδρος είναι «ο καλύτερος υποψήφιος να νικήσει τον Τραμπ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available