«ΝΥΤ»: Στις όχθες του ποταμού Χάντσον μία νέα Σίλικον Βάλεϊ

(AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («NYT»). Μία νέα Σίλικον Βάλεϊ γεννιέται στις όχθες του ποταμού Χάντσον, γράφει η εφημερίδα «New York Times», καθώς οι εταιρείες Amazon, Apple, Facebook και Google σύντομα θα έχουν 20.000 εργαζόμενους υπό την επίβλεψή τους, τους πιο πολλούς σε γραφεία στη δυτική πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το Facebook έψαχνε για επιπλέον γραφεία στη Νέα Υόρκη -ήθελε ένα πολύ μεγάλο, τόσο ώστε να στεγάσει έως και 6.000 υπαλλήλους, διπλάσιους από ό,τι απασχολεί τώρα στην πόλη- είχε μόνο μία μεγάλη απαίτηση: χρειαζόταν το χώρο επειγόντως.

Ετσι, αφού η εταιρεία εγκαταστάθηκε στο Hudson Yards, την αχανή μίνι πόλη στην άνω δυτική πλευρά του Μανχάταν, οι μέχρι τότε ένοικοι ειδοποιήθηκαν να μετακομίσουν και ένας μικρός στρατός από οικοδομικούς εργάτες ξεκίνησε την ανακαίνιση του κτιρίου πριν υπογραφεί το ενοικιοστάσιο.

Η πίεση από το Facebook να βρει κατάλυμα στις ραγδαία αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του είναι μέρος μίας ορμής από τεχνολογικούς γίγαντες της Δυτικής Ακτής να επεκταθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η ταχεία ανάπτυξη μετατρέπει ένα ευρύ τμήμα του Μανχάταν σε έναν από τους πιο ζωντανούς τεχνολογικούς «διαδρόμους» στον Κόσμο.

Τέσσερις εταιρείες -Amazon, Apple, Facebook και Google- έχουν ήδη μεγάλα γραφεία κατά μήκος του ποταμού Χάντσον από το κέντρο του Μανχάταν μέχρι το κάτω μέρος του, ή αναζητούν νέους χώρους πρόσφατα, συχνά ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους για τον ίδιο χώρο.

Ολες μαζί εκτιμάται ότι θα έχουν στο περίπου 20.000 εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη έως το 2022.

Πόλεις στις ΗΠΑ και στον Κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους ως άξιες αντίπαλοι της Σίλικον Βάλεϊ. Η Νέα Υόρκη βεβαίως δεν πλησιάζει καν να υπερκεράσει την περιοχή του Σίλικον Βάλεϊ ως ηγέτιδας της τεχνολογίας στη χώρα, αλλά ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο για εταιρείες τεχνολογίας και ταλέντα.

Η άνοδος της Νέας Υόρκης ως τεχνολογικού κόμβου έρχεται, καθώς οι βιομηχανίες που έχουν κυριαρχήσει εδώ και πολύ καιρό στο οικονομικό τοπίο της πόλης μετασχηματίζονται με την τεχνολογία και οι ίδιοι εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τους μηχανικούς λογισμικού και άλλους υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους.

Η ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό χωρίς σημαντικά οικονομικά κίνητρα από την πόλη και την πολιτειακή κυβέρνηση. Οι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση της περσινής κατακραυγής σχετικά με τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες επιδοτήσεις που προσφέρθηκε στην Amazon για την οικοδόμηση εταιρικών εγκαταστάσεων στο Κουίνς.

Ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου, πληγωθείς από την αντίδραση, ακύρωσε τα σχέδιά του απότομα τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Amazon τον περασμένο μήνα ότι θα μισθώσει χώρο στο Midtown για 1.500 εργαζόμενους ανανέωσε μια συζήτηση για το κατά πόσον θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κίνητρα για να προσελκύσουν τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας στη Νέα Υόρκη.

Οι αντίπαλοι της προηγούμενης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτού Αλεξάνδρια Oκάζιο Κορτέζ, δήλωσαν ότι η απόφαση της Amazon να επεκταθεί στο Μανχάταν έδειξε ότι η Νέα Υόρκη ήταν τόσο ελκυστική ώστε οι φορολογικές εκπτώσεις δεν ήταν αναγκαίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available