«ΝΥΤ»: Χάκερς είχαν πρόσβαση σε διπλωματικές επικοινωνίες της ΕΕ μέσω της Κύπρου

(AP Photo/Elise Amendola, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κινέζοι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο διπλωματικών επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού πρώτα παραβίασαν τα συστήματα της Κύπρου, υποκλέπτοντας τους κωδικούς ασφαλείας.

Αυτό αποκαλύπτει σε εκτεταμένο δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times» που επικαλείται περισσότερα από 1.100 τηλεγραφήματα, τα οποία της παραχώρησε η εταιρεία κυβερνοσφάλειας «Area 1», η οποία και εντόπισε την διαρροή.

Οι Κινέζοι χάκερς έστελναν σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους αποκτώντας πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας Coreu.

Ετσι μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη, όπως είπε στην «NYT» o Oρεν Φάλκοουιτς (Oren Falkowitz), υψηλόβαθμο στέλεχος της «Area 1».

Κινέζοι χάκερς διάβαζαν τις ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες στο Διαδίκτυο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την «Area 1».

Στο υλικό περιλαμβάνονται καταγραφές συνομιλιών με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών που κυκλοφορούσαν μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ενα από τα τηλεγραφήματα δείχνει Ευρωπαίους διπλωμάτες να περιγράφουν μία συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Φινλανδία, ως «επιτυχή (τουλάχιστον για τον Πούτιν)».

Ενα άλλο, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, περιλαμβάνει εκτενή αναφορά και ανάλυση των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναφέρεται να συγκρίνει το «bullying» του Πεκίνου από τον Τραμπ ως «αγώνα μποξ χωρίς κανόνες».

Ενα τρίτο, με ημερομηνία 7 Μαρτίου, δείχνει την Καρολίνα Βίτσινι, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουάσιγκτον, να προτείνει στους διπλωμάτες των χωρών της Ενωσης να χαρακτηρίσουν τις ΗΠΑ «τον πιο σημαντικό μας εταίρο», αν και αμφισβητούσε τον Τραμπ «σε τομείς όπου διαφωνούμε με τις ΗΠΑ (όπως το κλίμα, το εμπόριο, την ιρανική πυρηνική συμφωνία)».

Οι χάκερς είχαν διεισδύσει επίσης στα δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών, της Αμερικανικής Εργατικής Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου Βιομηχανικών Οργανώσεων, καθώς και σε υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών σε ολόκληρο τον Κόσμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «NYT».

«Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερς, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία», δήλωσε στους «New York Times» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Area 1», Ορεν Φάλκοβιτς.

«Με εμπειρία δέκα και άνω ετών στην αντιμετώπιση των κινεζικών κυβερνοεπιχειρήσεων και εκτεταμένων τεχνικών αναλύσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση», πρόσθεσε o Μπλέικ Νταρτς, ειδικός της «Area 1».

Σύμφωνα με την «Area 1», και παρά την έντονη φημολογία, οι Κινέζοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε έγγραφα περιορισμένης χρήσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις, η διαρροή τέτοιων εγγράφων μπορεί να ζημιώσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις διπλωματικές σχέσεις, να θέσει σε κίνδυνο άτομα, ή να διευκολύνει έγκλημα και παράτυπο κέρδος.

Αρμόδια πηγή από τη Λευκωσία ανέφερε στην κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής» πως «είναι ιδιαίτερα περίπλοκο το ζήτημα και εξετάζεται ενδελεχώς», τονίζοντας πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα εύκολη απάντηση και περισσότερη ενημέρωση θα υπάρξει για το θέμα κατά τις επόμενες ώρες.

Αλλη πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή» πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επιληφθεί της υπόθεσης, όπως και το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Το «Bloomberg», εξάλλου, αναφέρει πως ζητήθηκε από Κύπριο εκπρόσωπο στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα τεκταινόμενα (δεν αναφέρει ποιον), με εκείνον όμως να επιφυλάσσεται και να μην δίνει άμεση απάντηση για το όλο θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available