Ξένοι παντού…

ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Οσοι είχαν πιστέψει ότι η εποχή της λεγόμενης «εξυγίανσης» στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την ταυτόχρονη επιτροπεία του από τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, θα άλλαζαν τα πράγματα στον νευραλγικό τομέα που λέγεται διαιτησία, βλέπουν να διαψεύδονται πανηγυρικά. Πριν καλά – καλά συμπληρωθεί το 1/5 του εφετινού μαραθωνίου στην Σούπερ Λιγκ, οι κακές διαιτησίες από ελληνικές, το επισημαίνουμε «σφυρίχτρες», που συνοδεύονται από εξόφθαλμα λάθη συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα «εκρηκτικό» κλίμα με σοβαρές καταγγελίες, υπόνοιες και αντιπαραθέσεις που θυμίζουν άλλες εποχές προηγούμενων δεκαετιών, όπου τα προβλήματα της διαιτησίας επισκίαζαν τα πάντα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως ούτε η παρουσία ξένων στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ), ούτε και η θετική αύρα που έφεραν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου οι τρείς «σφυρίχτρες» από την αλλοδαπή, ένας Φινλανδός, ενός Ελβετός και ενός Δανού που κλήθηκαν να διευθύνουν τα πρώτα τρία ντέρμπι – φωτιά του πρωταθλήματος, κατάφεραν να βελτιώσουν κάπως τα πράγματα, να φέρουν κάποιες ισορροπίες και να διώξουν την καχυποψία.
Ξαφνικά το ελληνικό ποδόσφαιρο θυμίζει και πάλι πεδίο μάχης εξαιτίας της διαιτησίας. Αλλες ομάδες διαμαρτύρονται και δικαίως στις πλείστες των περιπτώσεων για τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν οι διαιτητές, άλλες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Αρης ζητούν επειγόντως ξένους διαιτητές και στα δικά τους ντέρμπι και άλλες παρατηρούν σιωπηλές και ανήσυχες, φοβούμενες μήπως είναι τα επόμενα θύματα μιας απροκάλυπτης διαιτητικής «σφαγής».

Αν κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί πρόοδο για το ποδόσφαιρο της Ελλάδας το γεγονός ότι βγήκαν «αναίμακτα» τρία μεγάλα παιχνίδια στο ξεκίνημα της σεζόν, ενδεχομένως και από τύχη καθώς σε καμία από αυτές τις αναμετρήσεις δεν υπήρξε επί της ουσίας ούτε για δείγμα μια δύσκολη φάση, πλανώνται πλάνην οικτρά. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι παθογένειες στην διαιτησία ζουν και βασιλεύουν κι ότι το τοπίο δεν αλλάζει μέσα σε μια μέρα ή καλύτερα μέσα σε μια σεζόν, με αλλαγές κάποιων προσώπων, ευχολόγια και περιστασιακές μετακλήσεις διαιτητών από το εξωτερικό. Η αιτία του κακού έχει πολύ βαθιές ρίζες που θέλει χρόνο, αλλά πάνω απ’ όλα γενναίες αποφάσεις για να… ξεριζωθεί.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει… μπαρούτι, αλλά οι υπεύθυνοι περί άλλων τυρβάζουν. Oπως ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος έσπευσε να εξαγγείλει την Τρίτη πως το… περίφημο VAR θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στο ελληνικό πρωτάθλημα από τη νέα περίοδο. Αλήθεια, αυτό είναι το μείζον αυτή την περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αλήθεια, το Video Assistant Referee αν και όποτε εφαρμοσθεί γιατί κι αυτό είναι ένα ζήτημα ανεξάρτητα απ’ όσα υποστηρίζει ο κύριος Υφυπουργός, μπορεί να αποτελέσει το «φάρμακο» που θα… επιλύσει όλα τα προβλήματα;
Η κατάσταση οδηγείται αργά αλλά σταθερά εκτός ελέγχου και δεν θα αργήσει η ώρα που υπεύθυνοι θα αναγκασθούν να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Εκτός κι αν καταφύγουν σε μια άλλη… εύκολη λύση που σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για την χώρα και το ποδόσφαιρό της όμως είναι η μοναδική διέξοδος. Να αρχίσουν να ορίζονται από δω και μπρος σε όλους τους αγώνες της Σούπερ Λιγκ ξένοι διαιτητές. Οι μουρμούρες θα σταματήσουν, ακόμη κι αν κάνουν λάθη κανείς δεν θα μπορεί να τους κατηγορήσει ότι τα κάνουν εσκεμμένα ενώ θα κοστίζουν σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε ο Φινλανδός Γκεστράνιους και δεν διαψεύστηκε από κανέναν, λιγότερα απ’ ότι οι Ελληνες συνάδελφοί τους. Ας το σκεφτούν στην ΚΕΔ όσο είναι καιρός για τα χειρότερα είναι μπροστά…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available