Ξέσπασμα εθνικής αξιοπρέπειας

(AP Photo/Giannis Papanikos)

Και τι δεν πέρασε o ελληνικός λαός τα τελευταία 8 χρόνια. Είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Είδε την ανεργία να φτάνει στο 27%. Είδε τις καταθέσεις του στις τράπεζες να δεσμεύονται με τα capital controls.

Είδε ανθρώπους που κάποτε ανήκαν στη μεσαία τάξη να ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες για τα απομεινάρια κάποιου φαγητού. Είδε την προσωπική και την εθνική του αξιοπρέπεια να καταρρακώνεται. Είδε πράγματα που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έβλεπε ξανά γιατί είχε πιστέψει ότι οι εφιάλτες του παρελθόντος ανήκαν πλέον στην Ιστορία.

Και όμως, εκτός από λίγες, κι αυτές πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος που τράβηξαν μερικές χιλιάδες κόσμου, ο λαός δέχτηκε όλα τα οικονομικά μέτρα που του επέβαλε η τρόικα με αξιοθαύμαστη καρτερία.

Αυτά μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, στις 21 Ιανουαρίου που το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όχι για ένα οικονομικό αλλά εθνικό θέμα, τράβηξε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από όλη την χώρα.

Ηταν ένα «παρών» για την αξιοπρέπειά του. Ενα «παρών» με το οποίο απαιτούσε να σταματήσει ο εθνικός κατήφορος. Ηταν ένα «Οχι» σε νέες κωλοτούμπες. Ηταν ένα βαθύ, μεγάλο, αγανακτισμένο «Οχι» ενάντια σε μια ανίκανη κυβέρνηση, η οποία με βήματα γοργά προχωρούσε στη σύναψη μιας συμφωνίας με τα Σκόπια, άσχετα από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Γνωρίζει προφανώς ο λαός ότι έτσι απομακρύνεται η πιθανότητα μιας εξεύρεσης λύσης. Οτι το Σκοπιανό θα παραμείνει πλέον ένα ανοιχτό θέμα για πολλά ακόμα χρόνια. Ομως δεν άντεχε να δει την χώρα του να υποκύπτει σε ένα κρατίδιο που επιχειρεί να του κλέψει την ιστορία του.

Κι ας λέει, ό,τι θέλει το ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Αμερική. Το συλλαλητήριο πέτυχε να υπερβεί κατά πολύ τις προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι πολεμήθηκε από την κυβέρνηση, από την Εκκλησία και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συμμαχία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν απέδωσε. Ο εκφοβισμός όμως των ΜΜΕ από την κυβέρνηση απέδωσε πλήρως.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διέπραξαν ένα από τα πιο τραγικά τους λάθη το απόγευμα της Κυριακής. Παρά το ογκώδες της συγκεντρώσεως, κάτι που κάτω από οποιοδήποτε ορισμό αποτελεί μία σημαντική είδηση, δεν βρέθηκε ούτε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό κανάλι να το μεταδώσει ζωντανά.

Ηταν μία ενέργεια πλήρους υποταγής των ΜΜΕ στις οδηγίες της κυβέρνησης, που θύμιζε χώρες του Παραπετάσματος και χώρες-μπανανίας της Λατινικής Αμερικής, παρά χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια πράξη που αναπόφευκτα θα τα καταδικάσει ακόμα περισσότερο στη συνείδηση των ακροατών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available