Ξαναθυμήθηκαν τον «εχθρό» Χάρι Τρούμαν

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μια αντιπροσωπεία της AHEPA, με πρόεδρο τον αείμνηστο Τζον Πλουμίδη, μου είχαν ζητήσει να συμμετάσχω και εγώ στην αποστολή τους που θα επισκεπτόταν την Αθήνα.

Ηταν η πρώτη φορά που καλούσαν έναν εκπρόσωπο των ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης να συμμετάσχει σε μια τέτοια αποστολή τους.

Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον τότε πρόεδρο Σαρτζετάκη, ο οποίος τους επέπληξε γιατί δεν μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, και επίσης μας δέχτηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στο Καστρί, σε εκείνο το σπιτάκι που είχε χτίσει στον κήπο του κυρίως σπιτιού και χρησιμοποιούσε σαν προσωπικό του γραφείο.

Την εποχή εκείνη, το άγαλμα του προέδρου Χάρι Τρούμαν είχε βανδαλιστεί για δεύτερη φορά. Το ΠΑΣΟΚ -και φυσικά το ΚΚΕ- τον είχαν κάνει στόχο εθνικής αξιοπρέπειας.

Θεωρούσαν τον Τρούμαν υπεύθυνο για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Βασικά, δηλαδή, για το γεγονός ότι με το περίφημο δόγμα Τρούμαν η Αμερική προσέφερε στην Ελλάδα την βοήθεια που χρειαζόταν για να μην πέσει στα δίχτυα του σοβιετικού μπλοκ.

Το άγαλμα του Τρούμαν είχε γίνει το σύμβολο του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα. Τότε που ο αμερικανοτραφής Ανδρέας και η Αμερικανίδα σύζυγός του έκαναν τον αντιαμερικανισμό τεστ της προοδευτικότητας του λαού μας!!!

Από την άλλη μεριά, όμως, έχει καταστεί και το τεστ των σχέσεων της Ελλάδας με την Αμερική – και την Ομογένεια.

Η συζήτηση στο γραφείο του Ανδρέα ήταν πολύ φιλική. Ο Παπανδρέου άρχισε να θυμάται τα χρόνια που έζησε στην Αμερική με νοσταλγία. Καμία σχέση με αυτά που έλεγε δημόσια.

Ο Τζον Πλουμίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί γιατί είχε ακυρώσει μια πρόσκληση που το Οικονομικό Συμβούλιο της πόλης του -στην Βόρεια Καρολίνα- είχε στείλει στον Ανδρέα για να κάνει μια ομιλία, θεωρώντας τον κομμουνιστή. Και οι δυο τους έσκασαν στα γέλια.

Και μετά τέθηκε το θέμα του Αγάλματος του Τρούμαν, το βασικό αίτημα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της AHEPA στην Αθήνα. «Μην σας απασχολεί καθόλου», μας διαβεβαίωσε ο Ανδρέας. «Το άγαλμα φυλάσσεται σε μια αποθήκη του Δήμου της Αθήνας και πολύ σύντομα θα είναι στη θέση του. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».

Και αφού ο Ανδρέας μας συμβούλευσε ποια ελληνικά κρασιά ήταν καλά για να πιούμε κατά την παραμονή μας στην Αθήνα, ήθελε να συγχρονιστεί με τον Πλουμίδη τι θα έλεγαν στους δημοσιογράφους που περίμεναν απέξω.

Και έτσι όλοι μας φύγαμε ευχαριστημένοι. Και ο Ανδρέας και η αντιπροσωπεία της AHEPA. Και βέβαια το άγαλμα του Τρούμαν μπήκε στη θέση του χρόνια αργότερα.

Θυμήθηκα την ιστορία αυτή καθώς μέλη της νεολαίας του ΚΚΕ προσπάθησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα σε αντίποινα προς την αμερικανική επίθεση στη Συρία. Αυτή τη φορά παρενέβη η Αστυνομία και γλίτωσε το άγαλμα.

Αυτό όμως που με εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα νέοι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν ο πρόεδρος Τρούμαν δεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο την χρηματοδότηση του σχεδίου που πήρε το όνομά του και το οποίο έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να παραμείνει η Ελλάδα μια χώρα της Δυτικής Συμμαχίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available