Ξαναχτίζεται, 50 χρόνια μετά, η αρχαιοελληνική σκηνή του θρυλικού «Isle of Wight»

H αρχαιοελληνική σκηνή του «Isle of Wight», τo 1969. Φωτογραφία: © Unknown (via onthewight.com)

ΝΗΣΟΣ ΓΟΥΑΙΤ. ΑΓΓΛΙΑ. Εχουν περάσει 50 χρόνια από την ημέρα που ο Μπομπ Ντίλαν ενθουσίασε το κοινό του μουσικού φεστιβάλ «Isle of Wight» το 1969.

Ανάμεσα στα κομμάτια που ερμήνευσε εκείνο το βράδυ ήταν και το θρυλικό «Million Dollar Bash», το οποίο ενέπνευσε την εταιρεία παραγωγής «All Wight Now», να διοργανώσει ένα επετειακό φεστιβάλ με τίτλο, «Million Dollar Bash Festival», ως φόρο τιμής στην εκρηκτική εκείνη συναυλία του Ντίλαν.

Εκτός από τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να κάνουν ίδιο με αυτόν του «Isle of Wight», έχουν προγραμματίσει να στήσουν την κεντρική σκηνή, ακριβώς όπως ήταν πριν από 50 χρόνια.

Την εποχή εκείνη, ένας από τους διοργανωτές, ο Μπιλ Φουλκ, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του από το «London College of Art» για να κατασκευάσει μια σκηνή που βασίζονταν στην ελληνιστική αρχιτεκτονική. Η σκηνή που ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα, έμοιαζε πολύ στον Παρθενώνα, όπως δηλώνει ο αδερφός του Μπιλ, Ρέι Φουλκ:

«Ο Μπιλ ταξίδεψε στο ‘Pinewood Studios’ για να νοικιάσει σκηνικά έτσι ώστε να διακοσμήσει το αέτωμα της σκηνής».
Σήμερα, η ομάδα πίσω από το φεστιβάλ «Bash», η «All Wight Now», στοχεύει να ανακατασκευάσει τη σκηνή του 1969 του Μπιλ Φουλκ.

Ο πρόεδρος της «All Wight Now», Τζόναθαν Μπέικον, δήλωσε:

«Το φεστιβάλ του 1969 είχε μια ιδιαίτερη σκηνή, επηρεασμένη από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και οι επιρροές αυτές μεταφέρθηκαν στο Φεστιβάλ ‘Isle of Wight’, το 1970. Θέλαμε να τιμήσουμε την συγκεκριμένη σκηνή και φυσικά όλους του σπουδαίους μουσικούς που έπαιξαν σ’ αυτή».

Τις εργασίες της ανακατασκευής της σκηνής που φιλοξένησε τον Μπομπ Ντίλαν και όλα τα μεγάλα ονόματα του 1969 όπως τους: The Who, The Band, The Moody Blues, Family, Julie Felix και τους Free, τις έχει αναλάβει η Ελι Μουρ, υπεύθυνη διακόσμησης του «Isle of Wight Pride», το 2018.

«Θέλουμε πολύ να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο της σκηνής που πρωτοπαρουσιάστηκε στο δεύτερο φεστιβάλ μουσικής ‘Isle of Wight’. Ηταν ελληνικής έμπνευσης, στο στυλ του Παρθενώνα. Θα έχει τις γραμμές και τα διακοσμητικά ενός ναού εκείνης της εποχής, καθώς και παρόμοια χρώματα με αποχρώσεις του λευκού, του μπλε και του κίτρινου».

«Και όπως ακριβώς έγινε στο φεστιβάλ του 1969, θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να τελειώσουμε τις κατασκευές! Ελπίζω ότι θα αρέσει στο κοινό του ‘Bash’ και αν υπάρχουν παλιοί χίπις που είδαν το πρωτότυπο, στο φεστιβάλ του 1969, είμαι βέβαιη ότι θα αναγνωρίσουν την έμπνευση πίσω από την μορφή του 2019».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available