Οικειοποίηση έργων άλλων. Πόσο πιο χαμηλά;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Ασφαλώς στην Ελλάδα όταν πλησιάζουν εκλογές πάντα οι κρατούντες προσποιούνται ότι παράγουν έργο, ή εγκαινιάζουν βιτρίνες, ή τάζουν γέφυρες και σχολεία. Από εποχής προ μεταπολίτευσης.

Τα δημόσια έργα άλλωστε έχουν πανελλήνια απήχηση, αλλά η εξακρίβωση της υλοποίησής τους απαιτεί την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ για να τα θυμάται κάποιος.

Δυστυχώς, όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις το έπραξαν ακριβώς επειδή η Ελλάδα ήταν χώρα που είχε μεγάλη ανάγκη δημοσίων έργων.

Βεβαίως, ένα μεγάλο δημόσιο έργο είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει με μία κυβέρνηση και να ολοκληρωθεί με μία άλλη.

Ποτέ όμως μέχρι τώρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε παρατηρηθεί μία τόσο θλιβερή επανάληψη οικειοποίησης έργων που είχαν ξεκινήσει με προηγούμενες κυβέρνησης και πολλά από αυτά σταμάτησαν τα δύο πρώτα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ας μην αναλογιστούμε τα τραγελαφικά εγκαίνια μετρό Θεσσαλονίκης με αφίσες πέρυσι όταν θα ξεκινήσει πιλοτικά του χρόνου!

Θα αρκεστούμε στην βδομαδιάτικη παραμονή του Πρωθυπουργού στην Κρήτη όπου με τους υπουργούς Πολάκη και Σπίρτζη επιθεώρησαν έργα, όντως σημαντικά για το νησί, αλλά αποκρύπτοντας ότι τα ξεκίνησε η ΝΔ.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι «το έργο του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά, ένα έργο ύψιστης σημασίας για τον νομό, έπειτα από δύο διαδοχικές παρατάσεις βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με την χώρα μας να κινδυνεύει να επιστρέψει 71 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης κατά τη διετία 2015-2017. Οι κ. Τσίπρας και Σπίρτζης ξεχνούν να πουν ότι, ενώ το έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ διετίας, ‘θα’ είναι έτοιμο στο σύνολό του περί τα τέλη του καλοκαιριού…».

Επίσης, ο δρόμος Γουρνών-Χερσονήσου ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας το Φθινόπωρο του 2012 και το οποίο επίσης εγκαινιάζεται ημιτελές, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικά τμήματά του όπως συνδέσεις και κόμβοι. Επιπλέον, το έργο «παραδίδεται» με δύο χρόνια καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο Υποδομών δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα και δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα που προέκυψαν με το ΚΑΣ.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Θυμάστε το «Δεν πληρώνω» στα διόδια; Ε, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τα διόδια.

Οσο για τον πολιτικό πολιτισμό της; Ισάξιος με αυτόν του κ. Πολάκη. Αρκεί να γίνει σύγκριση με τον πολιτικό πολιτισμό του Γιώργου Σουφλιά επί Κώστα Καραμανλή.

Να θυμίσουμε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την Γέφυρα Ρίου- Αντίρριου, αυτή ολοκληρώθηκε επί Ν.Δ. Στα τότε εγκαίνια της Γέφυρας, ο κ. Σουφλιάς προσκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τους πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Β. Παπανδρέου και κόψανε μαζί την κορδέλα των εγκαινίων της Γέφυρας. Δείγμα πολιτικού πολιτισμού!

Σήμερα αυτό λείπει και επιδεικνύεται μικροψυχία, έλλειψη πολιτισμού και αυτό δεν μειώνει την αντιπολίτευση. Επειδή υπάρχουν και αυτοί που θυμούνται. Μειώνει όμως τη χώρα της οποίας ηγείται μία κυβέρνηση αυτού του χαμηλού ήθους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available