«WP»: Οι Αμερικανοί είναι πιο δυστυχείς από ποτέ σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Αμερικανοί είναι πιο δυστυχείς από ποτέ, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που δημοσίευσε η εφημερίδα «Washington Post». Και το αποτέλεσμα ίσως να οφείλεται στην «επιδημία των εθισμών».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο τηλεπαρουσιαστής του «late-night show» Τζίμι Κίμελ (Jimmy Kimmel) μόλις πάτησε στο πλατό είπε ότι η Τετάρτη ήταν μία ιδιαίτερη μέρα. «Σήμερα είναι η ευτυχέστερη μέρα του έτους» είπε ο Κίμελ.

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια για τη Φιλανδία, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά εμφανίζεται ως η ευτυχέστερη χώρα στον Κόσμο στην αναφορά της οργάνωσης World Happiness Report. Aλλά όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί είναι δυστυχείς, σύμφωνα με την έκθεση που κατηγοριοποιεί τα συνολικά επίπεδα ευτυχίας σε 156 χώρες – και όλο χειροτερεύει.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ έπεσαν στην κατηγορία και τώρα βρίσκονται στο Νο 19, μία θέση χαμηλότερα από πέρυσι σύμφωνα με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Sustainable Development Solutions Network».

Στον τέλος του καταλόγου, βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής και το Νότιο Σουδάν.

Η έκθεση βασίζει την κατάταξή της σε έξι βασικές μεταβλητές: Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, την κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία επιλογής της ζωής, τη γενναιοδωρία και την ελευθερία από τη διαφθορά.

Η φετινή κατάταξη των ΗΠΑ είναι η χειρότερη από το 2012 όταν ξεκίνησε να δημιουργείται η κατάταξη. Η πρώτη αυτή έκθεση είχε ως στόχο τον «καθορισμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου» με πυλώνες την «ευημερία» και την «ευτυχία» των ανθρώπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν ανέβηκαν πάνω από το Νο 10.

«Σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ», έγραψε ο Jean M. Twenge, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι χαμηλό, όπως και το ποσοστό ανεργίας. Το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την πτωτική τάση των ΗΠΑ, μόνο και μόνο επειδή βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, δεν σημαίνει ευτυχία».

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η φθίνουσα ευτυχία της χώρας είναι πιθανό να οφείλεται σε μια «επιδημία εθισμού», η οποία περιλαμβάνει τα πάντα, από την κατάχρηση ουσιών και τα τυχερά παιχνίδια μέχρι τη χρήση των κοινωνικών μέσων και τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

«Η φετινή αναφορά παρέχει λυπηρές αποδείξεις του πως οι εθισμοί δημιουργούν λύπη και κατάθλιψη στις ΗΠΑ» ανέφερε ο Jeffrey Sachs, διευθυντής του οργανισμού «Sustainable Development Solutions Network».

1 Comment

  1. Μηπως ο κυριος Jeffrey Sachs, ζη σε καποια αλλη χωρα εκτος Αμερικης , η δεν διαβαζει ουτε βλεπει τα γεγονοτα ! Εαν η Αμερικη βρισκοταν στη παγκοσμια κατηγορια 19 τοτε γιατι ειναι πλημυρισμενη απο τοσες μεγαλες μαζες μεταναστων? Εκατομυρια ανθρωπων απο ολο το πλανητη, επιθυμουν ναβρουν την ευκαιρια να μεταναστευσουν για να ζησουν στη γη της επαγγελιας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available