Οι απειλές της Τουρκίας είναι υπαρκτές

(AP Photo/Burhan Ozbilici, FILE)

Προαιώνιοι εχθροί Ελλάδα και Τουρκία και ποιος να το αμφισβητήσει. Είναι όμως και καταδικασμένοι να ζουν δίπλα – δίπλα. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουν τρόπους να συνεννοούνται.

Δυστυχώς όμως η Τουρκία είναι μία χώρα που πάντα ήθελε να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι η μικρή Ελλάδα τής ήταν πάντα ένα εμπόδιο. Το εμπόδιο αυτό το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να ρίξει αλλά μπορεί να το ενοχλεί συνεχώς. Μέχρι να βρει ένα «πάτημα» όπως βρήκε το 1974 στην Κύπρο και εισέβαλε.

Την Τουρκία δεν την σταματά ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε το ΝΑΤΟ. Αυτά ενδεχομένως να είχαν κάπως μεγαλύτερη βαρύτητα προ του Ερντογάν. Ο σημερινός απόλυτος άρχων της Τουρκίας όμως έχει από χρόνια καθορίσει μία πολιτική βασισμένη στη στρατηγική του πρώην υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ως καθηγητής είχε γράψει, ανάμεσα στα άλλα, και το βιβλίο με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας». Σε αυτό λέει μεταξύ άλλων:

«Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία αποτελεί το σημαντικότερο αδιέξοδο της πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας. Η βασική πηγή προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αγεφύρωτη αντίφαση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του ισχύοντος καθεστώτος.

Το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Μικράς Ασίας και το ότι ο πολιτικός διαχωρισμός που έχει προκύψει, σε αντίθεση με τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες, με τις διεθνείς συνθήκες έχει επικυρωθεί υπέρ της Ελλάδας παρέχουν το κατάλληλο έδαφος, για να αναφύονται διάφορα ζητήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η ζώνη FIR, τα πεδία διοίκησης και ελέγχου και ο εξοπλισμός των νησιών…».

Ο Ερντογάν είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ που επιδιώκει να υλοποιήσει τον μεγαλοϊδεατισμό αυτό. Και ελπίζει να το πετύχει αφού μονοπωλεί την εξουσία και δεν την εναλλάσσει με άλλους.

Εχοντας διαταράξει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς συμμάχους σε μία εποχή που άλλαξαν τα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θέλει να είναι παρούσα. Διεκδικεί κομμάτι της πίτας. Και θα το επιδιώξει ακόμη και με θερμό επεισόδιο. Οχι βεβαίως με το Ισραήλ ή την Αίγυπτο. Το παιχνίδι των απειλών θα το συνεχίσει με Κύπρο και Ελλάδα.

Επομένως, όσο δεν λογοδοτεί πουθενά ο Ερντογάν τόσο πιο πραγματικές θα γίνονται οι απειλές του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ας το έχουμε υπόψη…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available