Οι «Αρχοντες» καταδικάζουν τα λεχθέντα για «αυτοκεφαλία» από τιμηθέντα της Σχολής

Τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο πλαισιώνει το ζεύγος των ιατρών Αντωνίου και Μαρίας Λυμπεράκη. Φωτογραφία GANP/DIMITRIOS PANAGOS.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην έκκληση ενός εκ των τιμηθέντων με επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018. Ο τιμηθείς στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για «αυτοκεφαλία» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ή μεταφοράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Με μακρά ανακοίνωσή τους οι Αρχοντες καταδικάζουν αυτή τη δήλωση και επίσης στιγματίζουν το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανείς από τους παρόντες «να μιλήσει υπέρ του Πατριαρχείου».

Εκκλησιαστικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε ο «Εθνικός Κήρυκας» σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που βάλλεται άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενάντια στον οποίον, εμμέσως πλην σαφώς, στρέφεται η δήλωση των Αρχόντων ότι «κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της Μητρός Εκκλησίας».

Συγκεκριμένα, όπως δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας», ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης ο οποίος ήταν ένας εκ των τιμηθέντων από τη Θεολογική Σχολή με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, έθεσε ανοιχτά δημοσίως θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής, ενώπιον του Εξαρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου, Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου και Πίτσμπουργκ Σάββα, ενώ παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. Είπε χαρακτηριστικά, πως «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».

Είπε ακόμα πως «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα», ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;».

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης κατά την παραλαβή του επίτιμου διδακτορικού διπλώματος. Τον πλαισιώνουν ο Διάκονος Αντώνιος, ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λονγκ Αϊλαντ. Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος», πλην όμως ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Η ανακοίνωση του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα έχει ως εξής:
«Το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

εκφράζει την ανησυχία και την αποκαρδίωσή του στην αποφοίτηση του αγαπητού μας Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, για τα δημοσίως λεχθέντα αισθήματα εναντίον της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς επίσης και τις άκαιρες αναφορές για ‘αυτοκεφαλία’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κάθε κληρικός και λαϊκός οφείλει να γνωρίζει πως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Επαρχία του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως -του Πρώτου Θρόνου της παγκόσμιας Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας- και ως τέτοια έχει την εκκλησιαστική, κανονική και λειτουργική της βάση ριζωμένη στην Αμπελο την οποία εφύτευσε η Δεξιά του Κυρίου διά του Πρωτοκλήτου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Ολη η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οφείλουν αφοσίωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς, οι Αρχοντες, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία διότι ένας μίλησε εναντίον της Μητέρας Εκκλησίας, ενώ κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της.

Προσευχόμαστε ενθέρμως και με κάθε καλή διάθεση πως τέτοια ανοησία να μην λυπήσει το Σώμα της Εκκλησίας πιο πολύ και πως όλοι εμείς, κλήρος και λαός, παραμένουμε σταθεροί στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με χαρά και ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που έχει επιδαψιλεύσει, με αίμα και δάκρυα, επί των τέκνων της σ’ αυτή τη χώρα της ελευθερίας και της υπόσχεσης.

Ιατρός Αντώνιος Λυμπεράκης

Αρχων Ακτουάριος
Εθνικός Διοικητής»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available